Welke laptop moet je kopen als je wil dat die 10 jaar meegaat?
MultimediaDe meeste gebruikers doen drie tot vijf jaar met een nieuwe laptop. Maar stel dat je iets meer geld ophoest voor een degelijk toestel, en erop mikt dat je er tien jaar mee zult doen: is dat te vinden? Onze techredacteur heeft tips voor de zoektocht.
Delen per e-mail
Gewoon maar een dure laptop kopen, en dan verwachten dat die tien jaar lang zal meegaan: is het zo simpel als wat die conventionele wijsheid je voorschrijft? Welnee, niet helemaal. Er bestaat wel een ontegensprekelijke correlatie tussen de winkelprijs van het toestel en de duurzaamheid. Die prijs wordt, in grote lijnen, door drie elementen bepaald.
Ten eerste is er de rekenkracht die in een laptop zit: een krachtiger toestel heeft de allernieuwste technologieën, en daar betaal je meer voor.
Een ander element dat meespeelt is de maat: hoe dunner (thin & light) én hoe krachtiger, hoe duurder.
Het derde element, en het belangrijkste voor het vinden van een laptop die lang meegaat, is ook het minst zichtbare: duurdere modellen hebben meestal componenten die uit duurzamere materialen zijn gemaakt.
Zakelijke laptops
Thin & light-modellen schrap je dan beter meteen van je lijst. Een groot stuk van hun waarde wordt immers bepaald door het feit dat ze tegelijkertijd draagbaar en krachtig zijn; niet noodzakelijk door het feit dat ze lang meegaan.
“Gaminglaptops!”, horen we je dan misschien zeggen. “Gaminglaptops zijn prijzig, krachtig én stevig!” Dat klopt, maar het nadeel aan die soort is dat je als gewone gebruiker veel extra betaalt voor tierelantijnen die weinig met hun duurzaamheid te maken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan zaken als vloeistofkoeling en een overgeklokte processor (overklokken is het verhogen van de kloksnelheid, oftewel het sneller laten werken van computeronderdelen dan binnen de specificatie van de fabrikant, red.). Zo’n overgeklokte processor is eigenlijk de beste garantie dat je toestel het juist géén tien jaar zal uithouden.
De beste keuze voor een toestel dat lang moet meegaan vind je uiteindelijk bij de betere zakelijke laptops.
Het gaat o.a. om de volgende assortimenten:
• Lenovo Thinkpad
• Acer Aspire
• HP EliteBook
• Asus Zenbook
• Apple MacBook Pro
• Dell Latitude
Gemiddeld betaal je voor zo’n laptop al snel 1.200 euro, maar die meerprijs compenseer je in principe door de lange gebruiksduur.
Kopen op de groei
Verder is het belangrijk dat je je verwachtingen op de lange termijn scherpstelt. Hoop je een laptop op de kop te tikken waar je tien jaar op kan gamen? Vergeet dat maar: binnen maximum vijf jaar zijn de systeemvereisten om bepaalde videogames te kunnen spelen nog zoveel hoger dan die van vandaag. De kans dat de hardware van je laptop nog mee kan, is relatief klein.
Gebruik jij je laptop vooral voor kantoorwerk, om te internetten en af en toe eens Netflix of Streamz te kijken? Dan kan je wél een toestel vinden dat lang meegaat.
Het komt er dan op aan om nu een laptop ‘op de groei’ te kopen, met de juiste technische kenmerken.
• Minstens een Intel Core i7- of AMD Ryzen 7-processor
• Minstens 16GB werkgeheugen, en beter 32GB
• Zoek ook een toestel met een solid state drive (een opslagschijf die een grote geheugenchip is) in plaats van een klassieke harde schijf, want dat is een van de laatste componenten in een laptop die mechanisch zijn, en dus sterker onderhevig aan slijtage. Maar als je nu een nieuwe laptop koopt, komt die al bijna per definitie met zo’n ssd.
Upgraden en repareren
Op een termijn van 10 jaar bestaat nog altijd de kans dat een component in je laptop het zal begeven. De batterij zou eraan kunnen gaan, bijvoorbeeld. Maar de businesslaptops van de gevestigde merken zijn erop voorzien dat ze iets makkelijker open te vijzen zijn voor een vervanging of een upgrade. IT-departementen bij bedrijven, waar dit slag van laptops voornamelijk terechtkomt, verwachten op z’n minst dat ze zelf de batterij kunnen vervangen en het werkgeheugen kunnen vergroten.
Dat betekent ook dat andere componenten, zoals de videochip, bereikbaarder zijn voor een eventuele vervanging. Want die bereikbaarheid voor een technicus is meestal wel een struikelblok bij de meeste andere laptopmodellen: fabrikanten proberen ze zo dun en draagbaar mogelijk te maken, zodat ze de componenten dichter en dichter bij elkaar solderen, en dus worden de reparatiemogelijkheden ook kleiner en kleiner.
Er bestaat nooit 100 procent garantie dat de laptop die je nu koopt binnen tien jaar nog zal werken, of krachtig genoeg zal zijn om de toepassingen van 2031 aan te kunnen. Maar met een stevig businesstoestel maak je wel de beste kans.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aantal ooglaserbehandelingen stijgt fors door corona: “Kostprijs na 7 à 8 jaar terugverdiend”
-
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
PREMIUM1
Idyllisch wonen in een gerenoveerde hoeve? Onze woonexpert toont zijn aanraders per provincie
-
-
Multimedia
Zo zet je je smartphone als fototoestel in
Toen jaren geleden smartphones met ingebouwde camera’s de markt veroverden werd er lacherig op gereageerd door fotografen. Nu is het volstrekt normaal geworden om je telefoon als volwaardig fototoestel te gebruiken. Met deze tips en toestellen behaal je het beste resultaat! -
Jobs
Schrijfkriebels? Word contentcreator, copywriter of redacteur!
Schrijfkriebels over je hele lijf? Dan is een job als flexibele copywriter, creatieve contentcreator of vlotte redacteur iets voor jou. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe kun je je bijscholen om als schrijver de kost te verdienen? Jobat.be zocht het voor je uit. -
PREMIUM
Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Lynn en Kjell nemen de slapeloze nachten voor lief: “Toen Mona 6 weken was, vond ik haar zo goed als levenloos in haar wiegje”
Lynn (30) en Kjell (33) wisten zelf niet goed wat hen overkwam toen ze in een goed jaar tijd van één naar drie kinderen gingen. Ondanks jaren van slaaptekort lachen ze samen flink wat af en willen ze hun kinderen zo min mogelijk missen. “We tonen hen wat doorzetten is. Niets komt immers vanzelf.” Kinderpsychiater Peter Adriaenssens legt uit hoe je als ouder met onzekerheden bij je kind omgaat. -
Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.