©Carline Vandercruyssen
Volledig scherm
PREMIUM
© ©Carline Vandercruyssen

Welke granola uit de supermarkt is het gezondst? Diëtiste Sanne Mouha test twaalf merken

Granola is volgens velen een gezond ontbijt. Iedereen lijkt er nog altijd van in de ban te zijn: sociale media staan vol met foto’s van ‘granola bowls’. Maar is granola wel gezond? En welke voedingswaarde heeft een portie granola? Diëtiste Sanne Mouha test 12 granola-mixen uit de supermarkt. “Een portie met yoghurt en wat vers fruit is een gezonde keuze, een grote granola smoothie bowl van gemixt fruit, chocolade en karamel is dat niet.”

 1. HelloFresh? Foodbag? Of toch iets anders? De 6 grootste leveranciers van maaltijdboxen vergeleken
  PREMIUM

  HelloFresh? Foodbag? Of toch iets anders? De 6 grootste leveran­ciers van maaltijd­boxen vergeleken

  HelloFresh is een van de grote winnaars van de coronacrisis: het Duitse bedrijf zag zijn omzet in het coronajaar ruimschoots verdubbelen. Maar HelloFresh is niet de enige leverancier van maaltijdboxen. Welke verschillen zitten er tussen leveranciers? En is de ene box zijn geld meer waard dan de andere? Wij keuren de kwaliteit, verpakking en originaliteit van telkens drie gerechten bij de zes grootste aanbieders.
 2. “Calorieën in hamburger gelijk aan 5,5 km hardlopen”: voedingsexpert vertelt hoelang je moet sporten om je favoriete snack te verbranden
  PREMIUM

  “Calorieën in hamburger gelijk aan 5,5 km hardlopen”: voedingsex­pert vertelt hoelang je moet sporten om je favoriete snack te verbranden

  De meeste mensen letten niet echt op de calorieën op de verpakkingen van voedingswaren. Maar wat als je favoriete snacks gelabeld zouden worden met bewegingslabels? Zou dat invloed hebben op onze eetgewoontes? Voedingswetenschapper Hella Van Laer vindt het alvast een goed idee: “Meer dan de helft van de Belgen kampt met overgewicht. Het is dus tijd voor drastischere maatregelen.”
 3. Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijkheid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”
  PREMIUM

  Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijk­heid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”

  Komkommers: eruit. Bessen: erin. Eieren: twijfelgeval. Niet alle voedingsmiddelen die we over het algemeen in de koelkast bewaren, horen daar ook effectief thuis. Professor Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering (UGent) Frank Devlieghere vergelijkt – letterlijk – appels met peren en helpt ons op weg: wat moeten we – zeker op warme zomerdagen – absoluut in de koelkast bewaren en wat beter niet?