Michaël Sels
Volledig scherm
PREMIUM
Michaël Sels © rr

Welke borrelnootjes uit de supermarkt zijn het gezondste? “Een handje zoute noten bevat evenveel calorieën als een pint”

Het is makkelijk én lekker om met een zak borrelnootjes naar de EK-matchen op tv te kijken, maar echt gezond is het niet. Bovendien is het moeilijk om na één grabbel te stoppen met eten. “Nootjes zijn krokant, vettig en zout en dat hebben onze smaakpapillen graag”, weet Michael Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Hij neemt 11 soorten borrelsnacks uit de supermarkt onder de loep en geeft gezonde alternatieven.

 1. Hoe lekker én gezond zijn de populairste kant-en-klare maaltijdboxen? Diëtiste Sanne Mouha doet de test: “Groentecombinaties die je anders nooit zou eten”
  PREMIUM

  Hoe lekker én gezond zijn de populair­ste kant-en-kla­re maaltijd­boxen? Diëtiste Sanne Mouha doet de test: “Groente­com­bi­na­ties die je anders nooit zou eten”

  De coronacrisis heeft de populariteit van maaltijdboxen een boost gegeven. Waar je tot voor kort beperkt was tot het laten leveren van de verschillende ingrediënten om uiteindelijk zelf nog een maaltijd te moeten bereiden, kan je voortaan ook kant-en-klare maaltijdboxen tot aan je voordeur laten brengen. De verse gerechten hoef je vervolgens enkel nog op te warmen. Maar zijn de maaltijden wel voedzaam en gezond om dagelijks te verorberen? Diëtiste Sanne Mouha onderwerpt er drie aan een test. “Veel beter alternatief dan een pizza of een boterham met salami.”
 2. Welk fruitsap uit de supermarkt is het lekkerst én gezondst? Diëtiste proeft 10 soorten: "Wat een rare, muffe geur”
  PREMIUM

  Welk fruitsap uit de supermarkt is het lekkerst én gezondst? Diëtiste proeft 10 soorten: "Wat een rare, muffe geur”

  Bij een heerlijk ontbijt hoort een glaasje fruitsap. In reclamespots wordt dat nog steeds in beeld gebracht als hét toonbeeld van een gezonde start van de dag. Maar is dat wel zo? En zorgt dat ene glas appelsiensap echt voor voldoende vitamine C om onze weerstand op peil te houden? Diëtiste Iris Daems beoordeelt 10 soorten uit de supermarkt. “Een glas fruitsap bevat vooral veel suiker, zelfs zoveel als een glas cola.”
 1. Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoopste energiecontracten: zo betaal ook jij minder
  Energie

  Maar 5% gezinnen beschikt over goedkoop­ste energiecon­trac­ten: zo betaal ook jij minder

  De consument raakt niet wijs uit de energiemarkt en zijn stroom- en aardgasfactuur. Hij is nauwelijks op de hoogte van de contractvoorwaarden, weet amper of hij een vaste of variabele prijs betaalt en heeft geen inzicht in de verschillende vaste kosten. Het gevolg: door een gebrek aan informatie betaalt hij een te hoge energieprijs. Maar waar vind je alle essentiële informatie? Mijnenergie.be schept klaarheid.
 2. Intern solliciteren: zo pak je dat aan volgens de loopbaancoach
  Groeien

  Intern sollicite­ren: zo pak je dat aan volgens de loopbaan­coach

  Wil je vooruit op professioneel vlak, hoef je daarom niet per se je huidige werkgever je C4 voor te schotelen. “Ook binnen de eigen organisatie is er vaak heel wat groeipotentieel”, verzekert loopbaancoach Bart Huwé. “Kan je binnen het eigen bedrijf je ambities waarmaken, verlies je minder tijd om jezelf in te werken, wat een voordeel oplevert voor zowel de werkgever als de werknemer.” Jobat.be kreeg enkele tips voor wie wil doorstromen/opklimmen bij zijn actuele werkgever.