Welk type motor geeft de juiste ondersteuning? En wat is de beste batterij? In vier stappen naar jouw ideale e-bike
HLN ShopDe e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.
1. Kies het juiste motortype
De motor van een e-bike kan zich in het voorwiel, het achterwiel of het midden van de fiets bevinden. Een voorwielmotor is het populairst bij de goedkopere e-bikes. Dit type schiet in actie als je de pedalen laat ronddraaien en trekt je als het ware vooruit. Vooral bij bochtenwerk of lage snelheden kan het even wennen zijn en aanvoelen alsof je fiets er met jou vandoor gaat. Onthoud dat je de pedalen tijdens het manoeuvreren het best zo stil mogelijk houdt.
Het grote voordeel van een voorwielmotor is dat je zelf weinig kracht hoeft te zetten. Het volstaat om je pedalen lichtjes te laten bewegen. Een e-bike met voorwielmotor is ideaal voor wie een budgetvriendelijke fiets zoekt en vooral vlakke parcours aflegt. Voor steile hellingen is de trekkracht van de motor doorgaans te beperkt en zal je dus zelf een groot deel van het werk moeten leveren.
Interesse? Bekijk een damesfiets of herenfiets met voormotor in de HLN Shop, nu met een korting van ruim 400 euro.
Een e-bike met achterwielmotor werkt net als een fiets met voorwielmotor met een rotatiesensor: op het moment dat je de pedalen laat draaien, profiteer je van extra ondersteuning. Die extra kracht komt vanuit het achterwiel. Ook het zwaartepunt van de fiets ligt achteraan. Slippen is bij dit type e-bike zo goed als uitgesloten. De meeste modellen komen trouwens met een derailleurversnelling: een interessante plus voor sportievelingen die graag heuvelachtige parcours opzoeken en van veel versnellingsopties willen profiteren.
Vele fietsers vinden een e-bike met ondersteuning van een middenmotor natuurlijker aanvoelen. Dit type fiets werkt met een sensor die meet hoeveel kracht je op de pedalen zet en de motor vervolgens aanstuurt om die kracht te verdubbelen. Zelfs op steile hellingen geniet je van maximale ondersteuning en dankzij de centrale positie van de motor ben je zeker van een goede wegligging. Nog een mooie troef: om de wielen van je fiets te demonteren heb je geen specialist of speciaal gereedschap nodig. Voor mensen met weinig kracht in de benen is dit type dan weer minder interessant.
Extra tip: het aantal Nm (Newtonmeters) geeft de kracht van de motor aan. Voor optimaal fietscomfort is 30 Nm een minimum. Wie graag sportieve ritten maakt op steil terrein kiest het best voor een motor van minstens 65 Nm.
Zit jij goed met een e-bike met middenmotor? Op deze tweewielers voor dames en heren in de HLN Shop krijg je een stevige korting: tijdelijk 1.395 euro i.p.v. 2.395 euro.
2. Let op de accu
Bijna alle elektrische fietsen zijn uitgerust met een lithium-ionbatterij. Hoe lang je batterij meegaat, hangt af van de batterijsterkte én hoe je de motor gebruikt. Bij intensief gebruik verbruikt je batterij ongeveer 10 Wh per kilometer. Met een volle batterij van 500 W kan je dus minimaal 50 km fietsen.
Hou er rekening mee dat de kwaliteit van je batterij er met de jaren onvermijdelijk op achteruitgaat. Om van de initiële kracht te blijven genieten, zal je na 4 à 5 jaar een nieuwe batterij moeten aanschaffen. Met een prijs van 1 à 2 euro per 1 Wh tel je voor een kwalitatieve batterij als snel enkele honderden euro’s neer.
Kies altijd voor een batterij met een zo hoog mogelijk vermogen. Zo houd je zelfs bij capaciteitsverlies voldoende kracht over om je e-bike goed te benutten. Vergeet niet dat koude en wind je fiets tot 30 procent meer stroom doen verbruiken. Een grote batterij gaat langer mee en helpt je dus ook besparen op de kosten om de accu te laten vervangen.
Extra tip: Vraag bij aankoop van een nieuwe e-bike altijd naar het garantiebewijs van de batterij. Zo kan er bij eventuele batterijproblemen geen discussie ontstaan.
3. Ga voor drie tot vijf standen
Let bij je e-bike niet alleen op de motorkracht, maar hou ook rekening met het aantal standen. Die verschillende ondersteuningsniveaus - van eco tot sportief - bepalen hoeveel kracht je motor geeft. Drie verschillende niveaus is het minimum, al kunnen vier tot vijf standen prettiger zijn om de ideale balans te vinden tussen de kracht van de motor en je eigen benen.
Bij e-bikes met een voorwielmotor kan je vaak kiezen tot welke snelheid je ondersteuning wil. Je stelt dan bijvoorbeeld zelf een snelheid in tot maximaal 25 km per uur.
Extra tip: Hoe meer motorkracht je gebruikt, hoe sneller je batterij leegloopt. Kies altijd voor een motorstand op maat van je parcours, zodat je vlot op je bestemming raakt.
4. Bepaal welk type fiets bij je past
Een stadsfiets, vouwfiets, Hollandse fiets, mountainbike, … : e-bikes bestaan in tal van uitvoeringen, elk met een eigen rijgevoel, fietshouding, zadel, vering, gewicht, enzovoort.
Kies je elektrische fiets in functie van je gebruik. Met een sportieve e-bike beklim ook jij de Koppenberg, maar het hardere zadel is minder comfortabel voor je dagelijkse rit naar het werk. Een plooibare e-bike is dan weer ideaal voor wie van de fiets op de trein stapt, terwijl een stadfiets jouw perfecte bondgenoot is voor alledaagse verplaatsingen.
Je superhandig verplaatsen met een plooifiets? Bekijk dit exemplaar in de HLN Shop, nu met een korting van ruim 300 euro.
Lees meer:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
-
PREMIUM
Slagaderverkalking eist jaarlijks 15 miljoen levens: specialist vertelt hoe je het herkent en behandelt
Elk jaar sterven er 23.000 Belgen aan atherosclerose of slagaderverkalking. Omdat de diagnose slechts zelden tijdig wordt gesteld, is deze aandoening een van de grootste sluipmoordenaars. “40 procent van de volwassenen heeft een risico op atherosclerose, wat een hart- of herseninfarct kan veroorzaken. Omdat er geen symptomen zijn, voelen de meeste patiënten dit niet aankomen”, zegt Rik Vanhoof, algemeen directeur van de Belgische Cardiologische Liga. -
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
Van pasta of aardappelen koken voor een zomers slaatje tot de avond afsluiten met een ontspannend tasje thee: je kookt vaker water dan je denkt. De meesten onder ons doen dit met de waterkoker. Toch zweren sommigen bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
-
Zo voorkom je die irritante statische schok als je uit de auto stapt
-
Wanneer komen de nieuwe maatjes? Start van haringseizoen voorlopig uitgesteld
Het is nog even wachten op de eerste hap van een verse haring. De start van het haringseizoen is uitgesteld van dinsdag 13 juni naar vrijdag 23 juni. De reden voor het uitstel? De haringen zijn nog niet vet genoeg. -
Spaargids.be
Welk nettobedrag ontvang je écht van je pensioensparen? In het allerslechtste geval kan je verlies lijden
Doe je aan pensioensparen? Hoe zeker ben je dan dat je op de pensioenleeftijd het bedrag dat je verwacht ook effectief krijgt? Spaargids.be pluist de verschillende scenario’s bij het opnemen van je centen uit. -
PREMIUM
“Je moet echt geen extremist zijn om gezond te eten”: deze kleine aanpassingen maken een groot verschil