Journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen legt uit waarom je smartphone zo verslavend is en wat je daaraan kunt doen.
Volledig scherm
PREMIUM
Journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen legt uit waarom je smartphone zo verslavend is en wat je daaraan kunt doen. © Getty Images / rv

We kijken dagelijks 188 minuten op onze smartphone, wanneer is dat te veel? “Als je gedrag stelt dat je eigenlijk niet wil stellen, ben je verslaafd”

Zit jij ook vaker en langer op Instagram of TikTok dan je eigenlijk zou willen? Weiger je om te gaan lopen zonder smartwatch? Volg je elke beweging van de beurs op je beleggingsapp? Of weet je op ieder moment van de dag welke huizen in je buurt te koop staan op Immoweb? Het spijt ons: je bent verslaafd. “Haast iedereen vertoont weleens verslaafd gedrag”, zegt journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen, die het fenomeen onderzocht. “Omdat ik zelf weet dat ik erg gevoelig ben voor apps die ‘vooruitgang’ meten bijvoorbeeld, download ik ze bewust niet.”

 1. Wat eet je beter niet voor een goede nachtrust? “Cola Light bevat 33% meer cafeïne dan gewone cola en houdt je langer wakker”
  PREMIUM

  Wat eet je beter niet voor een goede nachtrust? “Cola Light bevat 33% meer cafeïne dan gewone cola en houdt je langer wakker”

  Krijg je ’s ochtends amper je ogen open en ben je doorheen de dag olympisch kampioen geeuwen? Slaapexpert Johan Verbraecken duidt of een tas warme melk of een slaapmutsje voor het slapengaan écht helpt of niet en zet op een rijtje welke andere voeding de nachtrust (niet) bevordert. “Fruit is ‘s avonds zeker geen aanrader: de suiker erin maakt je opnieuw alerter.”
 2. Ook oudere generaties worstelen met ongezond smartphonegebruik. Ise (27): “Mijn ouders praten niet meer aan tafel, ze scrollen gewoon”
  PREMIUM

  Ook oudere generaties worstelen met ongezond smartphone­ge­bruik. Ise (27): “Mijn ouders praten niet meer aan tafel, ze scrollen gewoon”

  Wanneer we het over de gevaren van de smartphone hebben, denken we meteen aan jongeren. Zíj zijn verslaafd. Maar in de realiteit blijkt dat oudere generaties even grote slachtoffers kunnen zijn van de minicomputer in onze hand. Ise* (27) ziet het bij haar ouders: ze zijn 54, maar gedragen zich door hun smartphone als tieners. “Als ik hen vraag om te stoppen met scrollen aan tafel, reageren ze met puberaal gemor.” Mediapsycholoog Koen Ponnet en digitale detoxcoach Christine Wittoeck herkennen het fenomeen. “Oudere generaties worden amper geleerd hoe ze hun smartphonegebruik kunnen reguleren.”
 1. Veel ouders zijn vergroeid met hun telefoon, professor waarschuwt: “Dan krijg je kinderen die eerst kunnen swipen en dan pas stappen”
  PREMIUM

  Veel ouders zijn vergroeid met hun telefoon, professor waarschuwt: “Dan krijg je kinderen die eerst kunnen swipen en dan pas stappen”

  Ouders die zo veel over hun smartphone gebogen zijn, dat hun kinderen er ambetant van worden: het is een miskend fenomeen. “We zitten met een jonge generatie ouders die vergroeid is met hun telefoon, en zich onvoldoende bewust is van hun voorbeeldfunctie. Misschien moeten we onszelf als ouders op dat vlak wat gaan opvoeden”, zegt professor Lieven De Marez.