Journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen legt uit waarom je smartphone zo verslavend is en wat je daaraan kunt doen.
Volledig scherm
PREMIUM
Journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen legt uit waarom je smartphone zo verslavend is en wat je daaraan kunt doen. © Getty Images / rv

We kijken dagelijks 188 minuten op onze smartphone, wanneer is dat te veel? “Als je gedrag stelt dat je eigenlijk niet wil stellen, ben je verslaafd”

Zit jij ook vaker en langer op Instagram of TikTok dan je eigenlijk zou willen? Weiger je om te gaan lopen zonder smartwatch? Volg je elke beweging van de beurs op je beleggingsapp? Of weet je op ieder moment van de dag welke huizen in je buurt te koop staan op Immoweb? Het spijt ons: je bent verslaafd. “Haast iedereen vertoont weleens verslaafd gedrag”, zegt journaliste en filosofe Doortje Smithuijsen, die het fenomeen onderzocht. “Omdat ik zelf weet dat ik erg gevoelig ben voor apps die ‘vooruitgang’ meten bijvoorbeeld, download ik ze bewust niet.”

  1. Peter (57) belegt al 40 jaar: “Tijdens de internetzeepbel speelde ik de helft kwijt. Vanaf toen heb ik het anders aangepakt”
    PREMIUM

    Peter (57) belegt al 40 jaar: “Tijdens de internet­zeep­bel speelde ik de helft kwijt. Vanaf toen heb ik het anders aangepakt”

    Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het de gepokt en gemazelde beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welke tips en tricks hebben zij in petto? En welke fouten maakten zij als prille investeerders? Vandaag laten we Peter Bassens (57) uit Meise aan het woord, goed voor bijna vier decennia ervaring op de beurs. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal.