Wat zijn de gevolgen van één jaar coronacrisis op de arbeidsmarkt? Dit zijn de belangrijkste cijfers
JobsDe coronacrisis sleept intussen al bijna één jaar aan. Er zijn dus ook steeds meer cijfers die gedetailleerd aantonen wat het effect is op onze arbeidsmarkt. Een vrolijk beeld levert dat niet op, maar experts zien wel degelijk ook manieren om de tewerkstelling zo snel mogelijk terug op te krikken. Jobat.be licht enkele cijfers toe.
Delen per e-mail
Werkloosheid
Eind december telde Vlaanderen 190.537 niet-werkende werkzoekenden. Dat is een stijging met 6,5% ten opzichte van een jaar eerder. Opgelet: dit gaat niet om de tijdelijk werklozen. Het zal niet verbazen dat die met heel veel zijn. In december waren er in België 367.294 tijdelijk werklozen. Dat is 262,5% meer dan een jaar eerder. Het grootste verschil tekenden we op in mei 2020. Toen waren er 1383,7% meer tijdelijk werklozen dan in mei 2019.
Vacatures
Meer mensen zitten zonder werk en er zijn tegelijk ook minder jobs. In december kreeg de VDAB 18.227 vacatures binnen. Dat zijn er 4% minder dan een jaar eerder. De daling is het sterkst bij de vacatures zonder diplomavereisten of met maximum een diploma 2de graad secundair onderwijs. Daar daalde de vraag met 10,3%.
Collectief ontslag
In België kregen 9.414 werknemers in 2020 te horen dat hun bedrijf een collectief ontslag aankondigt. Voor 6.206 werknemers werd de procedure van het collectief ontslag ook effectief afgerond. Dat zijn er 44% meer dan in 2019.
Opzegtermijn, ontslagvergoeding en uitkeringen: bij een ontslag stel je jezelf heel wat praktische vragen. Je leest de antwoorden hier in onze e-gids ‘ Het ontslag volgens de letter van de wet’
Faillissementen
Een dalende trend zagen we vorig jaar in het aantal faillissementen. Die strandden in 2020 op 7.203 en dat zijn er 32% minder dan het jaar voordien. De grote verklaring voor deze forse daling ligt uiteraard in de beschermende maatregelen die de overheid nam omwille van de coronacrisis.
De factuur voor de overheid
De overheidsmaatregelen voor steun aan bedrijven en burgers hebben een kostprijs. Volgens de ontwerpbegroting voor 2020 kosten ze allemaal samen 17,5 miljard euro. Daarvan is 12,7 miljard euro voor rekening van de federale overheid. De grootste uitgaveposten zijn de tijdelijke werkloosheid, de provisie voor kosten gelinkt aan corona en het overbruggingsrecht.
Wat na de coronacrisis?
De coronacrisis kan potentieel voor een verlies van 110.000 jobs in 2020 en 2021 zorgen, aldus technologiefederatie Agoria. Voor de coronacrisis zat de vraag naar werknemers in een stijgende lijn. Het goede nieuws is dat de vraag weer bij die evolutie aansluit na 2021. De vraag naar hooggeschoolden zal zelfs nog sneller stijgen.
De technologiefederatie legt deze vaststelling naast de ambitie van de federale regering. Die wil 8 op de 10 Belgen op actieve leeftijd aan het werk tegen 2030. Vlaanderen mikt zelfs op 2025 om dat doel te bereiken. Dat kan volgens Agoria enkel als er 600.000 bijkomende jobs komen bij een jaarlijkse economische groei van gemiddeld 1,5%.
Om de tewerkstelling op te krikken, stelt Agoria enkele maatregelen voor. De activering van de niet-actieve bevolking is daar een van. Ook inzetten op opleiding en bijscholing is cruciaal. Op een digitaliserende arbeidsmarkt stijgt immers de vraag naar hooggeschoolde profielen. Ten slotte wil Agoria ook de toegevoegde waarde van het werk verhogen. Dat wordt omschreven als betekenisvol werk in goede omstandigheden, met het juiste gebruik van technologie om de efficiëntie te verhogen.
Op zoek naar een nieuwe job? Bekijk hier interessante openstaande vacatures.
Lees ook:
Bronnen: Agoria, Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, hln.be, Rijkdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), Statbel – het Belgisch Statistiekbureau, VDAB en jobat.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen. -
PREMIUM
“Aanvullende pensioenen zitten in een storm”: zal het rendement verminderen? En hoeveel levert het je nog op?
-
PREMIUM15
“Afvallen draait niet alleen om wat je eet”: waarom is het zo moeilijk om gewicht te verliezen? En wat helpt wél?
-
-
PREMIUMZoveel verdien ik
In een kasteelhoeve wonen en toch niets moeten afbetalen: dit is hoe dit jonge koppel het aanpakte
-
PREMIUM
Elke dag sterven 10 Belgen aan darmkanker: wat zijn de symptomen? Wie wordt het vaakst getroffen? "Treft ook dertigers en veertigers"
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
PREMIUM
Van "een heerlijke lentewijn" tot "nooit serveren bij de maaltijd": onze huissommelier proeft 20 festivalwijnen van Colruyt en OKay