Bioloog Pieter Vancamp
Volledig scherm
PREMIUM
Bioloog Pieter Vancamp © Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News

Wat is de link tussen je darmen en obesitas? Bioloog beantwoordt de fascinerendste vragen over het menselijk lichaam

Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week: bioloog Pieter Vancamp (32) over de wondere wereld van het menselijk lichaam. Hoe worden we bijvoorbeeld beïnvloed door extreme hitte? Wat is het belang van darmflora? De onderzoeker kan het haarfijn uitleggen: “Het blijft me verbazen hoe het lichaam zich op een creatieve manier uit moeilijke situaties weet te redden zonder dat wij ons er druk over moeten maken.”

  1. Prof waarschuwt voor gevolgen ongezonde voeding op lange termijn: “Kan leiden tot verschillende kankers en onvruchtbaarheid”
    PREMIUM

    Prof waarschuwt voor gevolgen ongezonde voeding op lange termijn: “Kan leiden tot verschil­len­de kankers en onvrucht­baar­heid”

    “Tweejarigen die bij ons komen met een volledig afwijkend eetpatroon, een te hoog gewicht en te veel cholesterol in het bloed zijn geen uitzonderingen meer”, zegt Inge Gies, professor kindergeneeskunde aan UZ Brussel. En dat kan volgens haar ernstige gevolgen hebben op volwassenenleeftijd. “Er worden tal van gezondheidsproblemen aan gelinkt, die veel verder gaan dan overgewicht op latere leeftijd.” Gezonde eetgewoontes leren we dan ook al het best van in de kindertijd aan. Maar hoe pak je dat aan? En wat kan je kan doen als je zelf het roer wil omgooien?