Daikin
Volledig scherm
© Daikin

Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten

LiviosWie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.

 1. Op latere leeftijd scheiden: dit betekent het voor je portemonnee en zo krijg je een echtscheidingspensioen
  PREMIUM

  Op latere leeftijd scheiden: dit betekent het voor je portemon­nee en zo krijg je een echtschei­dings­pen­si­oen

  Zogenaamde ‘grijze echtscheidingen’ zitten in de lift. Mensen die scheiden kunnen vanaf hun eigen pensioenleeftijd aanspraak maken op een supplement: het echtscheidingspensioen. Dat compenseert de periodes waarin je slechts deeltijds of niet hebt gewerkt. Maar welke financiële gevolgen heeft een scheiding op latere leeftijd voor een zestigplusser? Wij zochten het uit, van pensioen tot belastingen.
 2. Eerste Belgische ‘True Crime’-serie komt naar Streamz en Play4
  TV

  Eerste Belgische ‘True Cri­me’-se­rie komt naar Streamz en Play4

  ‘True Crime Belgium’ wordt de eerste true-crimereeks van Belgische bodem. De 16-delige docureeks met Belgische misdaadverhalen, bevat getuigenissen van speurders, onderzoeksrechters, openbare aanklagers, nabestaanden en slachtoffers die de misdaad overleefden. De verhalen komen uitgebreid aan bod op het scherm en leven ook verder in audio, dankzij een nieuw partnership met de Belgische true-crimepodcast ‘De Volksjury’.
 1. Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)
  Livios

  Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)

  18 procent van de Belgische woningen kampt met schade door vochtproblemen, dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) is zelfs 70 procent van de gevallen van bouwschade te wijten aan vocht. Vochtproblemen zijn hardnekkig en pak je best zo snel mogelijk aan. Maar hoeveel kost dat? En welke premies kan je daarvoor aanvragen? Bouwsite Livios zocht het uit.