Wanneer slaap je slecht en wat kan je eraan doen? “Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen”
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? En wat is de invloed van slecht slapen op je gezondheid?
Wanneer ben je een goede slaper? “Als je binnen een half uur in slaap valt, niet meer dan twee tot drie keer per nacht kortdurend wakker wordt en overdag geen klachten hebt”, zegt psycholoog en slaapwetenschapper Merijn van de Laar, die het boek Slapen als een oermens schreef. “We spreken van slapeloosheid als iemand meer dan drie nachten per week slecht slaapt en overdag klachten heeft door het slaapprobleem.” Slaapapneu is ook een veelvoorkomend probleem, waarbij je echt een tekort hebt aan diepe slaap.
De slaapwetenschapper legt uit dat het in de meeste gevallen niet gaat om de kwantiteit, maar de kwaliteit van je slaap. Hoeveel je per nacht moet slapen verschilt per persoon. “Het gemiddelde ligt tussen de zes en acht uur per nacht. Uit onderzoek blijkt dat minder dan vijf en meer dan negen uur per nacht slapen samengaat met vroegtijdige dood.”
Niet alleen op je weerstand en je humeur, maar ook op je bloeddruk, gewicht en je huid kan een tekort aan diepe slaap invloed hebben.
Het belang van diepe slaap
De eerste 4,5 uur van je slaapcycli zijn het belangrijkst, want in deze periode vindt de meeste diepe slaap plaats. “Tijdens je diepe slaap werkt je lichaam aan fysiek herstel, zoals je spiergroei, stofwisseling en immuunsysteem”, zegt Van de Laar.
“Slaap je slecht, dan heeft dat veel impact. Niet alleen op je weerstand en je humeur, maar ook op je bloeddruk, gewicht en je huid kan een tekort aan diepe slaap invloed hebben. Slapeloosheid kan leiden tot aandoeningen als een burn-out of depressie. Slaapproblemen kunnen ook samengaan met dementie, overgewicht, huidveroudering of hartklachten, alhoewel hier het kip-eiverband vaak minder duidelijk is.”
Chagrijnig door slechte slaap
Naast fysieke klachten heeft een slechte nachtrust ook invloed op je mentale gemoedstoestand. “Tijdens je diepe slaap filter je alle informatie van overdag, anders zou je hoofd vol lopen. Slaap je te kort of slecht, dan is er minder ruimte om je emoties van de dag goed te verwerken tijdens een andere slaapfase, de droomslaap. Je kunt dan letterlijk minder aan, waardoor je overdag prikkelbaarder kunt zijn,” zegt Van de Laar.
Je nacht maakt je dag, en wat je overdag doet heeft ook invloed op je nachtrust
Waar we volgens slaapcoach Tessa Dekkers te weinig bij stilstaan, is dat slechte slaap ook indirecte gevolgen heeft voor onze gezondheid. “Denk aan verkeersongelukken. Het is moeilijk te meten, maar naar schatting heeft 10 à 15 procent van de verkeersongelukken te maken met vermoeidheid.”
“Als je tijdens het rijden in slaap valt - dat noemen we microslaap- dan breng je jezelf en anderen in levensgevaar.” Dekkers geeft onder andere slaaptrainingen bij bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke apparatuur. Volgens Dekkers zou het veel normaler moeten zijn om slaapproblemen bespreekbaar te maken. „Het voelt misschien privé, maar op de werkvloer is ook aandacht voor voeding en beweging, slaap is net zo belangrijk. Slechte slaap zorgt voor een slechter humeur en dat heeft ook weer invloed op je sociale interacties.”
Goede slaap begint overdag
Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen. “Je nacht maakt je dag, en wat je overdag doet heeft ook weer invloed op je nachtrust.” Dekkers legt uit dat het belangrijk is dat je niet alleen maar aan het rennen bent, maar gedurende de dag genoeg pauze neemt.
“Voldoende beweging overdag zorgt ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt. En het spreekt misschien voor zich, maar te veel suiker, alcohol en roken zijn ook niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.”
Wanneer zijn je slaapproblemen zorgwekkend? “Als je overdag klachten ervaart door je slaapproblemen is het goed om dit met je huisarts te bespreken. Blijf weg van slaapmedicatie, dat maakt op lange termijn je slaapproblemen vaak erger,” zegt Van de Laar.
Lees ook:
Wat eet je beter niet voor een goede nachtrust? “Cola Light bevat 33% meer cafeïne dan gewone cola en houdt je langer wakker” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Auto's worden elk jaar groter: hier zie je hoe reusachtig onze moderne wagens zijn tegenover vroeger
Dat auto's ieder jaar een beetje groter worden, zal weinigen ontgaan. Maar omdat de groei zo gestaag gaat, vergeten we bijna hoe ver de afmetingen van moderne auto's afstaan van modellen uit de vorige eeuw. Deze site toont hoe groot auto’s zijn vroeger en nu. Ook handig om te kijken of een auto wel in je garage past! -
Opvallend neus- en oorhaar en stekelige wenkbrauwen: waarom krijgen oudere mannen dik haar op vreemde plaatsen?
Een paar lange haren die uit een neus bengelen. Of een bosje haar dat plots uit een oor ontspruit. Bij het ouder worden krijgen veel mannen last van haargroei op de meest onverwachte plaatsen. Maar hoe komt het eigenlijk dat onopvallende haren plots zo zichtbaar worden? En is het een goed idee om ze uit te trekken? Wij vroegen raad aan dermatoloog Thomas Maselis. -
PREMIUM
Je penis verlengen: kan dat en heeft het wel zin? Uroloog geeft uitleg en advies
Pillen, stretchapparaten, bedenkelijke – en dure – chirurgische ingrepen ... Sommige mannen hebben heel wat over voor de jacht op enkele centimeters meer penis. Maar kan je het ‘penseel van de liefde’ effectief verlengen? Wat zijn je opties? Waar schuilen de gevaren? En vooral: is dat allemaal wel nodig? We vroegen het aan uroloog dr. Piet Hoebeke (UZ Gent). -
-
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
PREMIUM
Karel (40) belegt maandelijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuille: “Centjesaandelen zijn nooit een goed idee”
Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welk advies kunnen ze geven? Vandaag laten we Karel Martens* (40) uit Spiere-Helkijn aan het woord. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal en velt een pittig oordeel. “Het is me een raadsel waarom je in bpost zou beleggen. Alles loopt er voortdurend mis.” -
PREMIUM
“Over 2 jaar kunnen we ook de moeilijkst behandelbare tumoren aanpakken”: wordt flashtherapie de grote doorbraak in kankerbehandeling? En hoe werkt het?
Is flashtherapie, heel kort bestralen met een hoge dosis, de sleutel tot succesvollere behandeling van tumoren? Het eerste onderzoek is alvast veelbelovend. “Niet alleen is de impact op de tumor minstens even groot als bij een gewone bestraling, er is minder schade aan omliggende organen én het is goedkoper, omdat één tot twee sessies volstaan. ”, zegt radiotherapeut-oncoloog Piet Dirix (UZA) in De Morgen. -
Independer
Een nieuwe auto leasen of kopen? Dit is het verschil
Een wagen kopen en goed onderhouden kost behoorlijk wat geld en tijd. Daarom loont het ook als particulier de moeite zowel een offerte te vragen voor een autolening als voor een leasingformule. Maar waarin zit het verschil? Independer.be legt uit.