Werkexpert Stijn Baert (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Werkexpert Stijn Baert (rechts). © Getty Images, Photonews / Gregory Van Gansen

Wanneer kan je nog op brugpensioen? Werkexpert: “Ik misgun het niemand, maar dit stelsel zou niet meer mogen bestaan"

Een soepeler brugpensioen is een van de pistes om een loonakkoord te bereiken tussen de vakbonden en werkgevers. Wie heeft er recht op en is het überhaupt wel een goed idee? Onze werkexpert Stijn Baert is alvast niet overtuigd. “Wat mij betreft moeten we het brugpensioen niet versoepelen, maar geleidelijk overbrengen naar waar het thuishoort: het museum voor historisch slecht Belgisch beleid.”

79 reacties

 • raul mechelen

  3 dagen geleden
  voila, dat zijn de mannen die aan een bureau zitten , jong, goed betaalde job, en die gaan ons leven bepalen ? Ben 55 jaar, werk in ploegensysteem, en mijn 20 jarige collega's verdienen evenveel als ik en zijn nu al werkmoe ! terwijl mijn leeftijdsgenoten de boel werkend houden. Wij hebben genoeg gewerkt voor de overheid. van de 100€ blijft er maar 40€ over .
 • Patrick Weyers

  3 dagen geleden
  Je moet als 50 plusser eens proberen om aan een job te geraken. Je bent of te duur, of te oud, of wat anders. Of ze nemen je aan zolang het bedrijf korting krijgt op de sociale lasten, wringen je uit en dan kan je ophoepelen.
 • Johny Deketel

  3 dagen geleden
  Deze “expert” die nog nooit in zijn leven 1 dag echt zware fysieke arbeid heeft verricht, er volgens mij zelfs nog nooit dichtbij heeft gestaan, zal hier zijn wijsheden eens verkondigen. Wijsheden geput uit 0,000 ervaring behalve als je op een stoel zitten ook hard werken noemt.
 • raf peeters

  3 dagen geleden
  Hij heeft gelijk ,moest al lang afgeschaft(tenzij je 45 jaar werken bijeen hebt) en indien niet zou de betaling niet hoger mogen zijn dan het pensioen dat men zou krijgen eens officieel met pensioen want men wordt veel te gul betaald om zo vroeg thuis te zitten en daarom is het ook zeer gegeerd en stuurt men met alle mogelijk middelen erop aan met brugpensioen te kunnen vertrekken.Djeckie Coppens ,met je 33 jaar kan je niet echt vertellen dat je al "gewerkt " hebt ,je komt pas kijken,komaan.
 • Sven Goris

  3 dagen geleden
  Ik vind dat al onze verworven rechten niet zouden mogen bestaan.. slaven zijn we van dedag dat we geboren zijn tot we er bij neervallen en dat de ene mens de andere uitbuit (zoals eigenbelang boven dat van uw naasten of de rest) is toch normaalste zaak van de wereld zeker? Dat lees ik vooral in velen hun commentaar toch.
 1. Carrière van Belg duurt 34 jaar, die van Nederlander 41: “Onhoudbaar als we zorg op hoog niveau willen houden”. Maar hoe houden we het langer vol?
  PREMIUM

  Carrière van Belg duurt 34 jaar, die van Nederlan­der 41: “Onhoudbaar als we zorg op hoog niveau willen houden”. Maar hoe houden we het langer vol?

  Als we naar een minimumpensioen van 1.500 euro willen, moeten we dan echt allemaal langer werken? Onze werkexpert Stijn Baert merkt alvast op dat Belgen met een gemiddelde loopbaanduur van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Moeten we ons zorgen maken over onze toekomst? En hoe blijf je langer fit op de arbeidsmarkt? “Het probleem is dat we tegelijk laat beginnen werken en er vroeg mee ophouden, maar tussen onze 25 en 50 jaar veel te hard gaan.”
 2. Je buurman met veel minder werkjaren op de teller kan toch evenveel pensioen krijgen als jij: hoe komt dat? Onze werkexpert legt uit
  PREMIUM

  Je buurman met veel minder werkjaren op de teller kan toch evenveel pensioen krijgen als jij: hoe komt dat? Onze werkexpert legt uit

  Wie een volledige loopbaan van 45 jaar kent, heeft recht op het minimumpensioen. Maar dat blijkt niet hetzelfde als 45 jaar werken. Hoe zit dat precies in elkaar? En hoe komt het iemand met veel minder jaren gewerkt heeft toch evenveel pensioen kan krijgen als jij? Bovendien merkt onze werkexpert Stijn Baert op dat Belgen met een gemiddelde loopbaan van 34 jaar minder lang aan de slag blijven dan de meeste andere Europeanen. Zullen we met z'n allen langer moeten werken om dat minimumpensioen te halen voor iedereen?
 1. Explosie verwijdert wegversperring waar auto op knalde
  Play

  Explosie verwijdert wegversper­ring waar auto op knalde

 2. Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren
  Play

  Dappere beer klimt in metershoge boom in Pairi Daiza, maar moet dan toch even pauzeren