Waarom zijn smartphones zo duur?
MultimediaVroeger was niet alles beter, maar een telefoon kostte tien jaar geleden alleszins geen maandloon. Toch bestaan er steeds meer smartphones waar je meer dan 1.500 euro voor betaalt. Hoe komt dat? En is het nog de moeite waard om die meerprijs te betalen?
Toen Apple in 2017 de iPhone X voorstelde ging er een kleine schokgolf door de consumentenmarkt. Een smartphone van meer dan 1.000 dollar? Wie is zo zot om dat te betalen? Veel mensen blijkbaar. Sterker: zo veel geld betalen voor een smartphone werd binnen de kortste keren ook de normaalste zaak van de wereld.
Zo kost een iPhone 12 Pro Max van 512GB meer dan 1.500 euro en betaal je maar liefst 1.699 euro voor een Samsung Galaxy Z Fold 2 van 256GB.
Minder maar duurder
Er zijn diverse redenen voor die prijsstijging. Een van de belangrijkste is het feit dat de smartphonemarkt al jaren niet echt meer groeit. Omdat mensen hun telefoon minder snel vervangen dan vroeger moeten fabrikanten er wel meer op verdienen. Dat we de toestellen minder snel vervangen komt ook doordat ze steeds beter worden. Denk bijvoorbeeld aan het stevige Gorilla Glass in de OnePlus 8 Pro of de batterij van 5000 mAh in de Moto G8 Power.
Heb je het écht nodig?
Toch is de prijsstijging grotendeels vooral te verklaren doordat onze smartphones steeds krachtiger en veelzijdiger worden. Vroeger diende een telefoon enkel om te bellen. Nu kun je er zware games op draaien of kijk je Netflix terwijl je op de trein zit. Gevolg: er zijn technologisch vernuftige chips en sensoren nodig, en die komen met een stevig prijskaartje.
Denk bijvoorbeeld eens aan alle functies die je nu via je smartphone krijgt waar niet zo heel lang geleden nog afzonderlijke toestellen voor verkocht werden: rekenmachine, gps, fototoestel, scanner, fax, spelconsole... Als je het zo bekijkt, is je smartphone misschien toch zijn geld waard.
En natuurlijk zijn het niet enkel wij als consumenten die veel van onze smartphones verwachten. Fabrikanten praten ons ook bepaalde behoeften aan. Zo heeft de Nokia 9 Pureview 5 camera’s aan de achterkant. De Motorola Razr kan je openklappen. Niet van levensbelang, maar toch is er een markt voor.
Goedkoop is oké
Sommige snufjes kunnen wel degelijk een meerwaarde bieden. Als jij veel foto’s neemt, dan betaal je waarschijnlijk graag wat meer voor een smartphone met een uitstekende camera. En gamers willen misschien per se een Asus RoG Strix Phone 3. Heb je geen speciale wensen en dient jouw smartphone vooral voor volstrekt normaal gebruik? Dan is de realiteit dat ook smartphones van 500 euro of zelfs minder daar perfect toe in staat zijn.
Echte aanraders qua prijs-kwaliteit zijn bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S20 of de OnePlus Nord. Wie liever een Apple heeft kan voor de iPhone SE gaan, een redelijk krachtig toestel dat toch dan 450 euro kost.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
PREMIUM
“Modellen zoals de Peugeot 108 worden te duur om te maken”: onze autokenner legt uit waarom een eigen wagen onbetaalbaar dreigt te worden
-
Recordinflatie van 9,6%: “We zullen dit heel snel voelen in de supermarkt”
Slecht nieuws voor onze portemonnee. Het leven was al duur, en gaat nog duurder worden. De inflatie, die aangeeft hoe prijzig het leven is geworden, is in juni gestegen naar 9,65%. Dat meldt statistiekbureau Statbel. Het gaat om het hoogste niveau sinds oktober 1982. Vorige maand bedroeg de inflatie, die aangeeft hoeveel het leven duurder is geworden, nog 8,97 procent. “We zullen dit heel snel voelen in de supermarkt.” -
-
Tweakers.net
E-reader in je koffer? Aan deze modellen beleef je het langst plezier
Zin om te lezen op reis, maar heb je beperkte bagageruimte? Geen nood: met een e-reader neem je een volledige bibliotheek mee. Eric van Ballegoie, expert bij technologiesite Tweakers, legt uit welke toestellen aanraders zijn en waar de verschillen zitten. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Jobat
Bijna vier op de tien Belgen vóór 65 jaar met pensioen: in deze jobs kan je het vroegste stoppen
Ondanks dat de regering besloot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar op te trekken naar 66 jaar in 2025 en 67 jaar in 2030, houden steeds meer Belgen het al een stuk vroeger voor bekeken. Onderzoek van hr-dienstverlener Acerta bracht aan het licht dat maar liefst 37,5% van de werknemers die in 2021 met pensioen gingen jonger was dan 65 jaar. Dat is een stijging met 14% ten opzichte van 2019. Kan jij ook vroeger stoppen met werken? Jobat.be lijst enkele beroepen op waar die kans reëel is. -
Citroën lanceert een hippe variant van de C4: “Dit model is uitgerekt om coupé-eigenschappen nog meer in de verf te zetten”
Citroën introduceert een hippe variant van C4, de ë-C4 X. Een Coupé-SUV voor de middenklasse is nog zeldzaam, maar zustermerk Peugeot stelde er een dikke week geleden ook al één voor. Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn bespreekt het nieuwe model.