Relatie-experte Rika Ponnet legt uit hoe je opvoedingsconflicten kan aanpakken.
Volledig scherm
PREMIUM
Relatie-experte Rika Ponnet legt uit hoe je opvoedingsconflicten kan aanpakken. © Getty Images / Steven Richardson

Waarom zetten kinderen vaak zoveel druk op een huwelijk? “Om opvoedingsconflicten te voorkomen, moet je stoppen met denken dat jij het het beste weet”

Ze horen de ultieme bekroning van de huwelijkse liefde te zijn, maar feit is dat de komst van kinderen nogal eens het einde van die liefde betekent. Samen met seks en geld is de opvoeding van onze kroost immers het grootste struikelblok in een relatie. “Niet iedereen kan de verschillende rollen van partner én ouder even goed combineren.” Relatiebemiddelaar Rika Ponnet geeft raad.

 1. De vriendin van Johan (28) wil een kind, maar hij absoluut niet. “Dit wordt het einde van onze relatie”
  PREMIUM

  De vriendin van Johan (28) wil een kind, maar hij absoluut niet. “Dit wordt het einde van onze relatie”

  Johan (28) en Sofie (26) zijn een perfecte match. Op één struikelblok na: zij wil absoluut kinderen, hij niet. “Ik zou alles voor haar doen, behalve tegen mijn zin een kind verwekken”, zegt Johan. “Hoe kan ik voorkomen dat dit het einde van onze mooie relatie betekent?” Relatietherapeut Wim Slabbinck legt uit waarom veel koppels twijfelen over hun kinderwens en welke stappen ze kunnen zetten om tot een oplossing te komen.
 2. Jaël (25) dacht dat ze ‘onschuldige’ keelpijn had, maar het was een vleesetende bacterie: “In plaats van naar festivals te gaan, zat ik thuis met mijn rollator”
  PREMIUM

  Jaël (25) dacht dat ze ‘onschuldi­ge’ keelpijn had, maar het was een vleeseten­de bacterie: “In plaats van naar festivals te gaan, zat ik thuis met mijn rollator”

  Toen Jaël Krijgsman (25) last kreeg van haar keel, zag ze er weinig kwaad in. Tot de pijn steeds erger werd en ze uiteindelijk op de spoeddienst belandde. Ze bleek een streptokokkeninfectie te hebben, ook wel bekend als de vleesetende bacterie. “Volgens de artsen is het een wonder dat ik het overleefd heb, en er zonder een amputatie vanaf ben gekomen.”
 1. 1 op de 3 werknemers doet helemaal niet aan sport: “Maar zelfs een actieve job geeft je niet het effect van een sportses­sie”
  PREMIUM

  1 op de 3 werknemers doet helemaal niet aan sport: “Maar zelfs een actieve job geeft je niet het effect van een sportses­sie”

  Meer dan een derde van de werknemers doet in zijn vrije tijd niet aan intensieve lichaamsbeweging. Zo blijkt uit een onderzoek van hr-dienstengroep Liantis bij ruim 110.000 Belgen. Opvallende vaststelling: sporten buiten de werkuren is even belangrijk voor een (actieve) bouwvakker als voor een (zittende) boekhouder. “Te veel bewegen op het werk is ook niet altijd gezond”, zegt professor Els Clays (UGent). Ze legt uit hoe je dan wel op een gezonde manier kunt sporten.
 2. Björn (39) heeft twee zonen: één met Sophie (36) en één uit een vorige relatie: “De jongens krijgen elk een totaal andere opvoeding”
  PREMIUM

  Björn (39) heeft twee zonen: één met Sophie (36) en één uit een vorige relatie: “De jongens krijgen elk een totaal andere opvoeding”

  Björn en Sophie hebben twee zonen: Noah uit Björns vorige relatie en Jasper van hen beiden. En het verschil in opvoeding tussen beide jongens is heel groot. Bij Noah verloopt die vrij klassiek, bij Jasper mag het allemaal wat vrijer: geen potjestraining, slapen in het bed van zijn ouders… “We krijgen vaak kritiek, maar we blijven onze eigen koers varen.”