“Gaslighten begint met een charmeoffensief. Eens jullie relatie gedefinieerd is, beginnen er opmerkingen te komen die je doen twijfelen aan jezelf”, legt Nelly De Keye uit
Volledig scherm
PREMIUM
“Gaslighten begint met een charmeoffensief. Eens jullie relatie gedefinieerd is, beginnen er opmerkingen te komen die je doen twijfelen aan jezelf”, legt Nelly De Keye uit © Getty Images/ Steven Richardson

Waarom ‘Nee, dat heb ik nooit gezegd’ niet zo onschuldig is als het lijkt: “Narcisten manipuleren je met gaslighting om je zelfvertrouwen te ondermijnen”

Zette je partner, vriend(in) of leidinggevende je ooit op een voetstuk, maar voel je je nu onzeker en uitgeput in jullie relatie, zonder dat je kan verklaren waarom? Twijfel je aan je capaciteiten door de opmerkingen die je krijgt? En weet je eigenlijk niet meer zo goed wie je bent? Misschien ben je dan wel slachtoffer van gaslighting. “Dat is een tactiek van narcisten om je aan jezelf te doen twijfelen”, waarschuwt narcismecoach Nelly De Keye.

 1. 1% van de bevolking is psychopaat. Wat zijn de alarmsignalen? “Ze vertonen lang niet allemaal grensoverschrijdend gedrag”
  PREMIUM

  1% van de bevolking is psychopaat. Wat zijn de alarmsigna­len? “Ze vertonen lang niet allemaal grensover­schrij­dend gedrag”

  Het zijn zelden moordlustige psychopaten genre Marc Dutroux, Ronald Janssen of Hannibal Lecter die psychopatie-experte Kasia Uzieblo op haar bord krijgt. Volgens de professor zijn zulke profielen eerder uitzonderlijk. “Heel wat psychopaten slagen erin om onder de juridische radar te blijven. Sommigen dringen zelfs door tot de hogere niveaus van het bedrijfsleven.” Ze vertelt hoe je een psychopaat herkent én hoe je met hen omgaat. Want het zal je baas of je lief maar zijn.
 2. Rijden straks ook oldtimers elektrisch? Expert vertelt hoe je je pronkstuk kan ombouwen en wat dat kost
  PREMIUM

  Rijden straks ook oldtimers elektrisch? Expert vertelt hoe je je pronkstuk kan ombouwen en wat dat kost

  In Europa – en dus ook ons land – zullen er in de toekomst enkel nog elektrische auto’s mogen rijden. Maar wat betekent dat dan voor de oldtimer? Zal die nog van een uitzondering kunnen genieten? En wat als je je klassieker nu eens zou (laten) ombouwen tot elektrische oldtimer? Onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn geeft in 10 vragen en evenveel antwoorden een overzicht van hoe je dat best aanpakt en wat dat dan moet kosten.
 1. “In plaats van dingen te kopen, betalen we voor het gebruik”: zo kan de circulaire economie je leven veranderen
  PREMIUM

  “In plaats van dingen te kopen, betalen we voor het gebruik”: zo kan de circulaire economie je leven veranderen

  We staan aan de vooravond van een opwindende revolutie in ons consumentengedrag. In plaats van dingen te bezitten, richten we ons in de toekomst op het gebruik ervan. Maar in de circulaire economie is nog oneindig veel meer mogelijk. Onze geldexperte Véronique Goossens, hoofdeconoom van Belfius, geeft concrete voorbeelden die een grote impact zullen hebben op ons dagelijks leven. “Je betaalt bijvoorbeeld niet langer voor de lampen en elektriciteit, maar voor de gebruikte hoeveelheid licht in je gebouw.”