De medische term voor een steek in je zij is ‘inspanningsgerelateerde tijdelijke abdominale pijn’.
Volledig scherm
PREMIUM
De medische term voor een steek in je zij is ‘inspanningsgerelateerde tijdelijke abdominale pijn’. © Getty Images

Waarom krijg je tijdens het lopen soms steken in je zij?

Of je nu een nieuwe of ervaren sporter bent, de kans is groot dat je ooit al een onaangename scherpe steek in je zij hebt ervaren. Meestal komt de pijn uit het niets en is hij zo erg dat je niet anders kan dan even een pauze inlassen. Maar waar komt zo’n steek precies vandaan? En kan je er iets aan doen? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit. 

 1. Loop jij ook steeds met Strava en andere sportapps? Experts waarschuwen: “Je prestatie delen is oké, maar het heeft een keerzijde”
  PREMIUM
  NINA

  Loop jij ook steeds met Strava en andere sportapps? Experts waarschu­wen: “Je prestatie delen is oké, maar het heeft een keerzijde”

  ‘Niet gedeeld is niet gesport’: het is een mindset die veel lopers hebben geadopteerd. Trackers en apps die gebruikt worden om je prestaties perfect te registeren én te delen met anderen zijn dan ook immens populair. Denk aan Strava of RunKeeper. Maar in de loopwereld is een tegenbeweging uit de startblokken geschoten. Steeds meer joggers doen namelijk aan een digitale detox tijdens hun run. Experts leggen waar je de juiste balans legt tussen prestatiegericht en mindful lopen. “Data bijhouden mag, maar om de juiste redenen.”
 2. "Als het visvlees mooi wit kleurt, zit je goed": hoe herken je verse maatjes en hoe maak je ze zelf lekker klaar?
  PREMIUM

  "Als het visvlees mooi wit kleurt, zit je goed": hoe herken je verse maatjes en hoe maak je ze zelf lekker klaar?

  In juni start traditiegetrouw het kersvers maatjesseizoen. Dit jaar werd er voor het eerste vaatje Hollandse nieuwe maatjes een recordbedrag neergeteld van maar liefst 113.500 euro. Aan populariteit geen gebrek, maar wat is er zo speciaal aan die maatjes? Hoe herken je de écht verse? En kan je ze nog op een andere manier eten in plaats van ze gewoon in je keel te laten glijden? Chef Jan Buytaert van Bellefleur fileert al onze haringvragen en deelt exclusieve recepten.
 1. Deze 10 vragen worden het vaakst gesteld op een sollicitatiegesprek
  Jobat

  Deze 10 vragen worden het vaakst gesteld op een sollicita­tie­ge­sprek

  Kreeg je een positieve reactie op je sollicitatiebrief? Proficiat, dan mag je je weldra aan de sollicitatietafel neervleien. Om ook deze fase van de slag om een nieuwe job tot een goed einde te brengen, is een grondige voorbereiding een must. Aangezien recruiters meestal dezelfde informatie willen losweken, kan je op voorhand al straffe antwoorden bedenken op een aantal terugkerende vragen. Jobat.be lijst tien vaak gehoorde sollicitatievragen op en geeft tips voor een gepast antwoord.
 2. “Dames hebben een breder zadel nodig.” Dit maakt de koersfiets zo aantrekkelijk voor vrouwen
  PREMIUM

  “Dames hebben een breder zadel nodig.” Dit maakt de koersfiets zo aantrekke­lijk voor vrouwen

  Bijna honderdduizend Belgische vrouwen vielen al voor de charme van de koersfiets. Nu onze Belgische trots Lotte Kopecky (26) de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen, groeit dat enthousiasme alleen maar. Begrijpelijk, want fietsen is een laagdrempelige sport waar je hele lijf de vruchten van plukt. Een sportpsycholoog en een coach leggen uit wat wielrennen doet voor je lichaam en hoe je er als vrouw aan begint. “Het verschil tussen mannen- en vrouwenfietsen is vooral commercieel.”