Iedereen heeft al eens last van de hik. Maar hoe komt dat eigenlijk?
Volledig scherm
Iedereen heeft al eens last van de hik. Maar hoe komt dat eigenlijk? © ThinkStock

Waarom krijg je de hik en hoe raak je er weer van af?

Iedereen heeft al eens last gehad van de hik. Vervelend, zeker als de hikbui hardnekkig is en iedereen je overstelpt met tips om ervan af te geraken. Maar waarom hikken wij? En kan je er met bepaalde trucjes van verlost raken? Wij vroegen het aan wetenschapsexpert Martijn Peters

 1. Voorgoed gedaan met te veel betalen voor energie? “Een sturend energiebeheerssysteem kan je stevige besparingen opleveren”
  PREMIUM

  Voorgoed gedaan met te veel betalen voor energie? “Een sturend energiebe­heers­sys­teem kan je stevige besparin­gen opleveren”

  Sinds de crisis houden we onze energiekosten angstvallig in de gaten. Er komen nu ook meer systemen die je gas-, elektriciteit- en straks ook waterverbruik zo regelen dat het je zo weinig mogelijk kost. Erg interessant is maakjemeterslim.be, dat al die systemen – en hun prijs – vergelijkt. Initiatiefnemer Patrick Devos: “Als je zonnepanelen, een warmtepomp en/of een elektrische auto hebt, kan zo’n energiebeheersysteem je stevige besparingen opleveren.”
 1. Luc Bellings proeft 10 soorten appelmoes en vindt niet één, maar twee toppers: “Voor 1,21 euro maak je zelf geen betere”
  PREMIUM

  Luc Bellings proeft 10 soorten appelmoes en vindt niet één, maar twee toppers: “Voor 1,21 euro maak je zelf geen betere”

  Appelmoes met kip en patatjes: het staat waarschijnlijk bij veel Vlamingen regelmatig op tafel. Niets gaat boven een zelfgemaakte compote, - met of zonder grote stukken appel - maar komt appelmoes uit een bokaal in de buurt van verse? Luc Bellings proeft 10 kant-en-klare versies uit de supermarkt én deelt een exclusief recept om zelf de lekkerste compote te maken. Is er een merk dat hem kan bekoren? “Een appelcompote zonder suiker is als frieten zonder zout.”
 2. “Vergaderen is vaak bezigheidstherapie voor wie niet echt wil werken”: onze werkexpert geeft 3 tips om beter om te gaan met ‘vergaderterreur’
  PREMIUM

  “Vergaderen is vaak bezigheids­the­ra­pie voor wie niet echt wil werken”: onze werkexpert geeft 3 tips om beter om te gaan met ‘vergader­ter­reur’

  Brainstormen. Lekker pingpongen. Overleggen bij een kopje koffie… Sommigen lijken echt energie te krijgen van vergaderen. Dat geldt niet voor onze werkexpert Stijn Baert. Hij trekt er bleek bij weg. “Als alles al 100 keer gezegd is, voelen sommigen de noodzaak er nog een 101ste keer aan toe te voegen. Prima, als ze daar blij van worden, maar moet dat echt?” Stijn geeft advies om minder gebukt te gaan onder de vele vergaderingen op je werk.
 3. Wouter Torfs (64) deelt zijn financiële lessen: “Ik heb enkele keren in goed vertrouwen geld geleend dat nooit is terugbetaald”
  PREMIUM

  Wouter Torfs (64) deelt zijn financiële lessen: “Ik heb enkele keren in goed vertrouwen geld geleend dat nooit is terugbe­taald”

  33 jaar lang was Wouter Torfs (64) CEO van zijn familiebedrijf dat hij uitbouwde tot dé schoenenketen van het land. Sinds enkele maanden staat de geboren ondernemer aan het hoofd van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). We vroegen hem welk advies hij zou geven aan zijn 20-jarige zelf en wat zijn financiële toppers en missers zijn. “Het is altijd makkelijk om decennia later wijze uitspraken te doen.”
 4. “Met deze 5 basisingrediënten, dit recept én een goed wafelijzer zit je goed”: Regula Ysewijn deelt de 10 geboden voor de lekkerste wafels
  PREMIUM

  “Met deze 5 basisingre­diën­ten, dit recept én een goed wafelijzer zit je goed”: Regula Ysewijn deelt de 10 geboden voor de lekkerste wafels

  Niets zo heerlijk als de geur van een verse, Luikse wafel die je tegemoet komt wanneer je er op straat voorbij wandelt. En ook een krokant Brussels exemplaar met slagroom smaakt altijd. Maar hoe krijg je die wafels zélf op een smakelijke manier uit je wafelijzer? En hoe zorg je ervoor dat de wafel niet in twee splitst? Bakexperte en ‘Bake Off’-jurylid Regula Ysewijn deelt 10 ultieme wafelgeboden en 2 exclusieve recepten. “Vervang boter nooit zomaar door iets anders.”