Waarom het ook ná uw pensioen interessant kan zijn om nog even van uw pensioenspaarpot af te blijven
SparenWanneer u 65 wordt, bent u niet verplicht om uw spaarcenten uit uw pensioenspaarfonds te halen. Meer Belgen kiezen ervoor om hun kapitaal nog een tijd te laten staan. Spaargids.be bekijkt de voordelen, en ook wat het ideale uitstapmoment bepaalt.
Delen per e-mail
Een pensioenspaarfonds is een fiscaal interessante manier om aan pensioensparen te doen. Het fonds belegt uw geld in aandelen en obligaties, wat idealiter zou moeten leiden tot een mooi langetermijnrendement. Pensioenspaarfondsen kunnen ‘defensief’, ‘neutraal’ en ‘dynamisch’ zijn. Hoe hoger de risicocategorie, hoe groter de invloed van de beursbewegingen op uw rendement, zowel in positieve als negatieve zin.
Kiezen op 65
U kunt in uw pensioenspaarfonds blijven storten tot het jaar dat u de leeftijd van 64 jaar bereikt. Maar, in tegenstelling tot een pensioenspaarverzekering, waar de uitbetaling op de eindvervaldag automatisch plaatsvindt, hoeft u het kapitaal op uw 65ste niét uit uw pensioenspaarfonds te halen. Een recente rondvraag van de krant De Tijd bij enkele grootbanken wees uit dat steeds meer pensioenspaarders er bewust voor kiezen om hun centen niet meteen te verzilveren.
Wanneer u dan best uw centen opvraagt? Dat hangt af van diverse factoren.
Uw financiële situatie op het moment van uw pensionering speelt natuurlijk een belangrijke rol. Als u die centen op dat moment broodnodig hebt, dan is het logisch dat u ze meteen opvraagt.
Beursdynamiek volgen
Maar stel dat er minder haast of nood is, dan houdt u beter rekening met de koersbewegingen op de beurzen. Het rendement van pensioenspaarfondsen evolueert namelijk mee met de aandelen en obligaties die erin zitten. In volle coronacrisis ging de waarde van bijna alle pensioenspaarfondsen in vrije val. Wie toen uitstapte, zag een mooi deel van zijn rendement in rook opgaan. U deed er in dat geval dus beter aan om het koersherstel af te wachten. Ondertussen zijn de sterke waardedalingen uit het voorjaar van 2020 in de meeste gevallen weggewerkt.
Jaarrendement van 5%
Is het dan nu geen goed moment om uw pensioenkapitaal op te vragen? Het blijft zeker in de huidige volatiele tijden op de beurs koffiedik kijken. Wat wel vaststaat, is dat pensioenspaarfondsen de voorbije jaren op en neer gingen, maar over het algemeen wel mooie resultaten hebben neergezet. Het gemiddelde jaarlijkse rendement voor de afgelopen 10 jaar bedraagt voor de meeste neutrale fondsen al snel 5%.
Switchen tussen fondsen
Een interessante tip: als u de pensioenleeftijd nadert en tot nu toe in een dynamisch fonds zat, stapt u beter over naar een neutraal of defensief fonds. U vergroot dan de hoeveelheid obligaties binnen uw pensioenspaarfonds en zet minder in op risicovollere aandelen. Op die manier is het rendement van uw pensioensparen ook minder onderhevig aan schommelingen in de beurskoersen. En nog dit: een pensioenspaarfonds komt niet in de nalatenschap terecht. U ontvangt als erfgenaam de waarde op het moment van het overlijden van de spaarder, maar dat is dus niet noodzakelijk op een moment waarop de beurzen floreren.
Lees meer op Spaargids.be:
Bron: spaargids.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
PREMIUM17
Brieven voor wie als jurylid in assisenzaak moet opdraven op de post: wat moet je weten? “Boetes tot 1.000 euro als je niet opdaagt”
-
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
-
PREMIUM
Is het voordeliger om geld bij te lenen als je wil investeren in vastgoed? Hoeveel zal de bank je geven?
-
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
Sparen
Lenen voor een bouwgrond: dit zijn de regels
Overweegt u de aankoop van een bouwgrond om een woning op te zetten? Ook dat kan u financieren met een hypotheeklening. Spaargids.be licht toe wat er allemaal bij komt kijken. -
Multimedia
64 of 512GB opslagruimte op je smartphone: moet je daar eigenlijk nog op letten?
Zoek je een smartphone met 64, 128, 256 of 512 gigabyte (GB) opslaggeheugen? Is de opslagruimte op je smartphone nog wel relevant, vraagt onze techredacteur zich af. De meeste apps en diensten die je erop gebruikt hebben allang het cloudtijdperk betreden, waardoor ze minder en minder van hun data op het toestel zelf stockeren.