Waarom de merknaam van je smartphone er minder toedoet dan je denkt
MultimediaAls je er de advertenties op naslaat, dan lijkt het soms alsof er maar drie merken bestaan in smartphoneland: Samsung, Apple en Huawei. Zijn die topmerken ook je enige garantie op een goede koop? Absoluut niet, zegt onze techredacteur. Hij legt uit waarom zo’n grote naam minder belangrijk is dan je misschien denkt.
Delen per e-mail
Hier is misschien een cijfer waarvan je even schrikt: in de wereldwijde verkoop van smartphones – 1,35 miljard stuks in 2020 – vertegenwoordigen topmerken Samsung, Apple en Huawei minder dan 47 procent. Meer dan de helft van al wie het afgelopen jaar een smartphone heeft gekocht, heeft er dus een van Xiaomi, Oppo, Nokia, Google, Doro, Sony of een ander merk. De perceptie dat de drie topmerken alomtegenwoordig zijn, een indruk die je misschien wel krijgt door de stevige marketing die ze voeren en hun prominente plaats in het fysieke of digitale winkelrek, klopt niet helemaal met wat er precies in gebruikers hun broekzak of tas zit.
Prijsverschillen
Waarom kopen gebruikers een smartphone van zo’n minder bekend merk? Daar kan de prijs iets mee te maken hebben. Het is niet dat de drie gevestigde merken (behalve Apple dan) per definitie duur zijn: zeker Samsung en Huawei hebben een breed aanbod aan smartphones in verschillende prijs- en kwaliteitssegmenten, die al bij prijzen van net boven 100 euro beginnen (zoals de Samsung Galaxy M11 en de Huawei Y5P), en van daaruit oplopen naar duizend euro of meer. Ook wie naar de winkelstraat of webshop trekt voor een budgettelefoon, zal vaak met een Samsung of Huawei naar huis komen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Niet trouw aan een merk
Het prijsbewustzijn van de smartphonegebruiker zit ergens in de prijsklasse tussen 400 en 700 euro. Daar botsen de goedkoopste versies van de zogeheten ‘vlaggenschepen’ van de Grote Drie op toptoestellen van uitdagers als OnePlus en Oppo. Die laatste twee hebben dan ook toestellen die net iets minder prijzig zijn, maar tezelfdertijd goed meekunnen op kwalitatief en innovatief gebied.
Consumentenonderzoeken leren dat smartphone-eigenaars ook helemaal niet zo merktrouw zijn. Ze baseren hun keuze voor een bepaald merk op de accenten die het legt: van de schoonheid van het design tot de kwaliteit van de hardware, en bonuspunten voor een goede camera en scherm.
Bovendien hebben zeker jongere smartphonegebruikers graag eens iets nieuws, en switchen ze daarvoor met plezier van merk. Zo kan de OnePlus 8T nieuwe gebruikers hebben gelokt vanwege zijn supersnelle laadtechniek, of kunnen gebruikers hun smartphone van een ander merk hebben gedumpt voor een Google Pixel 5 omdat die minstens drie jaar een stabiel werkende Android garandeert. Ook krijgen de slimme budgettelefoons, zoals de Xiaomi Mi 10T Pro en de OnePlus Nord, veel bekijks omdat ze streven naar het perfecte evenwicht tussen een lage prijs en goeie hardware.
Kortom: het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat de smartphonemarkt voortdurend in beweging is. De drie grote namen mogen misschien de grootste marketingbudgetten hebben, geen van hen heeft een marktaandeel dat 20 procent bedraagt. Reden genoeg om bij je keuze voor een smartphone ook andere merken een kans te geven.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Naar zee, maar liever niet flaneren op drukke dijk? Dit zijn de tofste uitjes voor deze paasvakantie
-
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
5 redenen om je een elektrische fiets aan te schaffen, ongeacht je leeftijd
-
-
Energie
Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit. -
PREMIUM44
Volgens deze expert wassen we allemaal verkeerd: “Niemand lijkt te weten dat je niet alleen op kleur moet sorteren”
Wat er gebeurt als je rode sokken tussen je witte lakens wast, weet je vast wel. Maar weet je ook wat het effect is van te veel of te weinig wasmiddel toevoegen? Stond je er al bij stil dat je je trommel kunt overladen en dat je je kleding niet alleen op kleur en type textiel moet sorteren? Wasexpert Kris Hellebuyck legt uit hoe je je wasmachine optimaal laat presteren. -
PREMIUM
Fiscaal expert waarschuwt voor belastingen op woon-werkverkeer: “Wie straks voor ander vervoermiddel dan auto kiest, kan veel besparen”
-
PREMIUM
Hoe selfiecultuur leidt tot een overdaad aan botox en fillers bij jonge meisjes: “Hun droom? Een gezicht waaraan zichtbaar gewerkt is”