Waarom de merknaam van je smartphone er minder toedoet dan je denkt
MultimediaAls je er de advertenties op naslaat, dan lijkt het soms alsof er maar drie merken bestaan in smartphoneland: Samsung, Apple en Huawei. Zijn die topmerken ook je enige garantie op een goede koop? Absoluut niet, zegt onze techredacteur. Hij legt uit waarom zo’n grote naam minder belangrijk is dan je misschien denkt.
Delen per e-mail
Hier is misschien een cijfer waarvan je even schrikt: in de wereldwijde verkoop van smartphones – 1,35 miljard stuks in 2020 – vertegenwoordigen topmerken Samsung, Apple en Huawei minder dan 47 procent. Meer dan de helft van al wie het afgelopen jaar een smartphone heeft gekocht, heeft er dus een van Xiaomi, Oppo, Nokia, Google, Doro, Sony of een ander merk. De perceptie dat de drie topmerken alomtegenwoordig zijn, een indruk die je misschien wel krijgt door de stevige marketing die ze voeren en hun prominente plaats in het fysieke of digitale winkelrek, klopt niet helemaal met wat er precies in gebruikers hun broekzak of tas zit.
Prijsverschillen
Waarom kopen gebruikers een smartphone van zo’n minder bekend merk? Daar kan de prijs iets mee te maken hebben. Het is niet dat de drie gevestigde merken (behalve Apple dan) per definitie duur zijn: zeker Samsung en Huawei hebben een breed aanbod aan smartphones in verschillende prijs- en kwaliteitssegmenten, die al bij prijzen van net boven 100 euro beginnen (zoals de Samsung Galaxy M11 en de Huawei Y5P), en van daaruit oplopen naar duizend euro of meer. Ook wie naar de winkelstraat of webshop trekt voor een budgettelefoon, zal vaak met een Samsung of Huawei naar huis komen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Niet trouw aan een merk
Het prijsbewustzijn van de smartphonegebruiker zit ergens in de prijsklasse tussen 400 en 700 euro. Daar botsen de goedkoopste versies van de zogeheten ‘vlaggenschepen’ van de Grote Drie op toptoestellen van uitdagers als OnePlus en Oppo. Die laatste twee hebben dan ook toestellen die net iets minder prijzig zijn, maar tezelfdertijd goed meekunnen op kwalitatief en innovatief gebied.
Consumentenonderzoeken leren dat smartphone-eigenaars ook helemaal niet zo merktrouw zijn. Ze baseren hun keuze voor een bepaald merk op de accenten die het legt: van de schoonheid van het design tot de kwaliteit van de hardware, en bonuspunten voor een goede camera en scherm.
Bovendien hebben zeker jongere smartphonegebruikers graag eens iets nieuws, en switchen ze daarvoor met plezier van merk. Zo kan de OnePlus 8T nieuwe gebruikers hebben gelokt vanwege zijn supersnelle laadtechniek, of kunnen gebruikers hun smartphone van een ander merk hebben gedumpt voor een Google Pixel 5 omdat die minstens drie jaar een stabiel werkende Android garandeert. Ook krijgen de slimme budgettelefoons, zoals de Xiaomi Mi 10T Pro en de OnePlus Nord, veel bekijks omdat ze streven naar het perfecte evenwicht tussen een lage prijs en goeie hardware.
Kortom: het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat de smartphonemarkt voortdurend in beweging is. De drie grote namen mogen misschien de grootste marketingbudgetten hebben, geen van hen heeft een marktaandeel dat 20 procent bedraagt. Reden genoeg om bij je keuze voor een smartphone ook andere merken een kans te geven.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Bij welk ziekenfonds sluit u het best aan?
De kans is groot dat u - zoals de meeste Belgen - koos voor het ziekenfonds van uw ouders of uw partner, zonder u daar al te veel vragen bij te stellen. Maar hoewel de basisopdracht van elk ziekenfonds overal hetzelfde is, zijn er wel degelijk individuele verschillen. Spaargids.be noteert het belangrijkste wat u moet weten. -
PREMIUM
Ben (41) en Marjolein (42) voeden drie kinderen op, onder wie een dochtertje met down: “Het heeft ons hechter gemaakt als koppel”
-
Energie
Digitale meter en zonnepanelen: tot 64% prijsverschil bij zelfde verbruik
Het einde van de terugdraaiende teller zorgt voor nog meer ongelijkheid op de energiemarkt. Naast de kortingen van energieleveranciers, zijn nu ook de injectietarieven een reden waarom uw energiefactuur een flink stuk duurder kan zijn dan die van uw buurman. Mijnenergie.be belicht de grootte van de prijsverschillen. -
-
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
PREMIUM
Miss België Kedist Deltour laat in haar portemonnee kijken: "Al mijn spaargeld verloren dat ik aan ex-vriend had toevertrouwd"
-
Deze animatiefilms voor jong én oud moet je streamen
Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s. Deze week zetten we enkele topfilms voor de hele familie in de kijker: een spannende verfilming van Kuifje op Streamz, een mythisch wolvensprookje op Apple TV of een geanimeerde Spider-Man op Netflix. Sluit de verlengde paasvakantie gezellig af voor de buis! -
Werkplek
Werken tijdens de ramadan: wat zijn je rechten en plichten?
Van dinsdagavond 13 april tot woensdagavond 12 mei is het ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Eten en drinken kan dan enkel na zonsondergang. Niét tijdens de lunchpauze dus, of als je je even flauw voelt op het werk. Is het dan geen optie om de middagpauze en te vervangen door kortere pauzes doorheen de dag? Of zijn er andere maatregelen mogelijk om werk en geloof optimaal te combineren? Jobat.be vroeg het aan een juridisch expert van SD Worx.