Prof. dr. Reinhart Speeckaert, dermatoloog in het UZ Gent (rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Prof. dr. Reinhart Speeckaert, dermatoloog in het UZ Gent (rechts) © Getty Images / rv

Waar komen wratten vandaan en hoe raak je ervan verlost? Dermatoloog legt uit: "Pruts of krab er niet aan, wratten zijn besmettelijk"

Wratten: we hebben er haast allemaal wel eens mee te kampen gekregen. Vlamingen googelen de zoekterm maar liefst 6.500 keer per maand. Waar komen deze ongenodigde gasten vandaan en vooral: hoe kunnen we hun verspreiding voor onszelf en anderen een halt toeroepen? Samen met dermatoloog Reinhart Speeckaert (UZ Gent) nemen we deze vervelende kwaal onder de loep. “Heb je een wrat aangeraakt, was dan goed je handen.”

 1. Eneco wil gaskraan dichtdraaien: hoeveel meer of minder zal je betalen?
  Energie

  Eneco wil gaskraan dichtdraai­en: hoeveel meer of minder zal je betalen?

  Energiebedrijf Eneco wil tegen 2035 klimaatneutraal zijn. Daarom plannen ze hun gascentrales te sluiten, geen cv-ketels meer te verkopen en hernieuwbare energie te stimuleren. Daarin ziet het energiebedrijf ook een belangrijke rol voor de overheid. De heffingen en belastingen op de stroomfactuur wegen volgens hen te hard door, terwijl we in vergelijking met onze buurlanden net weinig lasten betalen voor ons aardgasverbruik. Mijnenergie.be zocht uit wat er verandert als we meer bijkomende kosten zouden betalen voor aardgas dan voor elektriciteit.
 2. “Prostaatkanker geeft weinig klachten, die komen er pas als de kanker al ver gevorderd is”: hoe herken je het? 'Topdokter' Piet Hoebeke geeft advies
  PREMIUM

  “Prostaat­kan­ker geeft weinig klachten, die komen er pas als de kanker al ver gevorderd is”: hoe herken je het? 'Topdokter' Piet Hoebeke geeft advies

  Alleen mannen hebben zo’n klein orgaantje. Groter dan een walnoot is het niet en de functie ervan is dan ook nog eens beperkt. In normale omstandigheden voelen of merken mannen trouwens niet dat ze een prostaat hebben. “Pas als je er problemen mee krijgt, besef je dat je er één hebt”, zegt Piet Hoebeke, topdokter, uroloog en professor aan het UZ Gent. Opmerkelijk: op erg hoge leeftijd heeft meer dan 80 procent van de mannen een (milde) vorm van prostaatkanker. Hij vertelt hoe je problemen herkent, wat de prognose is en wie het vaakst getroffen wordt.