Op verschillende plekken kan je als naturist van je vakantie genieten. Onze reisexpert geeft de belangrijkste etiquetteregels mee.
Volledig scherm
PREMIUM
Op verschillende plekken kan je als naturist van je vakantie genieten. Onze reisexpert geeft de belangrijkste etiquetteregels mee. © Getty Images

Voor het eerst zonder kleren op vakantie? Onze reisexpert tipt de leukste bestemmingen: “Hier vind je ook campings die deels naturistisch zijn”

Voor veel mensen is het misschien een brug te ver, maar naturismevakanties worden jaar na jaar steeds populairder. Eigenlijk is er ook weinig verschil met een dagje ontspannen in een publieke sauna. Maar hoe weet je of het iets voor jou is? Onze reisexpert Johan Lambrechts geeft de etiquetteregels waar je best rekening mee houdt en vertelt waar je terechtkunt. “Net als bij een gewone vakantie hebben naturisten hun koffer bij. Als het ’s avonds koud wordt, komen er truien en broeken tevoorschijn.”

 1. Vlaams koppel trekt als naturisten de wereld rond: “Wij zijn normaal en doen normale dingen, alleen in ons blootje”
  PREMIUM

  Vlaams koppel trekt als naturisten de wereld rond: “Wij zijn normaal en doen normale dingen, alleen in ons blootje”

  Droom jij ook weg in aanloop naar de zomervakantie? De redactie dook in de archieven en viste de mooiste verhalen op van Vlamingen in het buitenland. In 2018 bracht deze rubriek ons tot bij Nick (40) en Lins (36). Zij zijn echte wereldreizigers, maar doen dat het liefst in hun blootje. Canada, Mexico of Sri Lanka: land per land testen én normaliseren ze er naturisme. “Blote lijven wennen snel.”
 2. Martine kiest voor monokini, Stefanie voor boerkini: “Dragen wat we willen zonder veroordeling, dat is een mooie gedachte”
  PREMIUM

  Martine kiest voor monokini, Stefanie voor boerkini: “Dragen wat we willen zonder veroorde­ling, dat is een mooie gedachte”

  My body, my choice. Het klinkt zo klaar als een klontje, maar nog altijd worden vrouwen te vaak en te snel afgerekend op de keuzes die ze maken. Martine kiest voor monokini en vindt het jammer dat borsten nog steeds geseksualiseerd worden. “Ik zie geen reden om mijn boezem te bedekken wanneer ik op een strand lig.” Stefanie kiest op haar beurt voor de boerkini, wat door sommigen als symbool voor 'onderdrukking’ wordt beschouwd. “Ik ken geen enkele vrouw die gedwongen wordt om er eentje te dragen.”