Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Voetbal kijken tijdens het werk: mag dat? En wat zijn de gevolgen al je wordt betrapt?

Het is weer een nationale feestdag, want vandaag spelen de Rode Duivels tegen Kroatië. Maar helaas: de match start al om 16 uur. De meeste Belgische werkroosters houden daar niet echt rekening mee. De verleiding kan dan wel eens groot worden om toch een tabblad met de uitzending te openen. Maar mag ik dat doen? En vooral, mag mijn baas mij controleren?

 1. “Stel jezelf eerst de vraag: hoeveel is een extra dag verlof me waard?” Onze werkexpert over loon inruilen voor meer vakantiedagen”
  PREMIUM

  “Stel jezelf eerst de vraag: hoeveel is een extra dag verlof me waard?” Onze werkexpert over loon inruilen voor meer vakantieda­gen”

  Werknemers hebben meestal twee dingen bovenaan hun verlanglijstje staan: meer centen en meer vakantie. In die volgorde. Maar soms willen mensen liever meer vakantie en wat minder loon. Kan dat zomaar en wat zijn de voorwaarden? Onze werkexpert Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de UGent, bespreekt de voor- en nadelen: “Wie op tijd en stond goed kan ontspannen, houdt het werkleven langer vol.”
 2. Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
  vtwonen

  Koelkast met energiela­bel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfac­tuur

  Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
 1. De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaandelen?
  PREMIUM

  De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaande­len?

  Aan beide kanten van de oceaan verhogen de centrale banken de rente. Woensdag deed de Federal Reserve er al 25 basispunten (0,25%) bij. Gisteren was het de beurt aan de Europese Centrale Bank om de rente met 50 basispunten (0,50%) op te trekken. Daarmee stijgt de rente die ‘gewone’ banken op hun geld krijgen. Betekent dat ook meer winst voor die banken? En is het nu dus het ideale moment om te beleggen in hun aandelen en die van andere financiële ondernemingen? We vroegen het aan onze geldexpert Pascal Paepen.
 2. Voltijdse werknemers kunnen vanaf half november vierdaagse werkweek aanvragen: hoe zit dat? En wat zijn de gevaren?
  PREMIUM

  Voltijdse werknemers kunnen vanaf half november vierdaagse werkweek aanvragen: hoe zit dat? En wat zijn de gevaren?

  Over enkele dagen verschijnt de vierdaagse werkweek, één van de speerpunten van de arbeidsdeal van de federale regering, in het Staatsblad. Tien dagen na de verschijning, rond half november, kan elke voltijdse werknemer in de privé bij zijn werkgever aankloppen om te vragen zijn voltijdse job te presteren op vier langere dagen per week in plaats van vijf kortere. Concreet kan bijvoorbeeld een werkweek van 38 uren opgesplitst worden in vier langere dagen van 9,5 uren in plaats van vijf dagen van 7,6 uren. Hoe werkt dit precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Arbeidsecooom Stijn Baert geeft uitleg.