Ongeveer de helft van de automobilisten ziet minder goed in het donker.
Volledig scherm
Ongeveer de helft van de automobilisten ziet minder goed in het donker. © Getty Images

Vind je autorijden in het donker ook zo moeilijk? Zo herken je nachtblindheid en dit kan je eraan doen

Dat je ’s avonds minder goed ziet, is vrij normaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ruim de helft van de automobilisten slecht ziet in het donker. Maar hoe weet je of dat minder goede zicht gevaarlijk wordt, en wanneer ben je officieel nachtblind?

 1. Belg eet gemiddeld 158 gram rood vlees per dag, waarvan de helft bewerkt: hoe (on)gezond is dat nu écht?
  PREMIUM

  Belg eet gemiddeld 158 gram rood vlees per dag, waarvan de helft bewerkt: hoe (on)gezond is dat nu écht?

  “Rood vlees is ongezond”, klinkt het overal in voedingsadviezen. Toch eet de Belg volgens de recentste cijfers van Statbel uit 2021 gemiddeld 154 gram rood vlees per dag. Uit een nieuwe studie van BV-OECO blijkt dat één vijfde van de Belgen ermee wil minderen. “Mensen die vaker rood vlees kiezen, hebben wel degelijk meer chronische ziekten zoals kanker dan mensen die veel kip eten”, vertelt bio-ingenieur Stefaan de Smet. Wat doet het écht met je lichaam? En vanaf wanneer wordt het ongezond?
 2. De kans op overstromingen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg
  Livios

  De kans op overstro­min­gen voor je nieuwe woning correct inschatten? Deze nieuwe G- en P-scores helpen je op weg

  Wie vastgoed verkoopt of verhuurt, is verplicht om preciezere informatie te verstrekken over de overstromingsgevoeligheid van de woning. Die informatieplicht is er al tien jaar, maar werd in januari verstrengd. Het overstromingsrisico wordt voortaan opgesplitst in een G-score voor het gebouw en een P-score voor het perceel. Bouwsite Livios zocht uit wat er precies veranderd is.
 3. Irmy (24) en Katrin (33) staan zoals 1 op 10 Belgen doodsangsten uit achter het stuur. “Ik kán rijden. Maar ik vertrouw mezelf gewoon niet”
  PREMIUM

  Irmy (24) en Katrin (33) staan zoals 1 op 10 Belgen doodsang­sten uit achter het stuur. “Ik kán rijden. Maar ik vertrouw mezelf gewoon niet”

  Fotografe Irmy Coeckelbergs (24) behaalde vijf jaar geleden haar rijbewijs. Sindsdien reed ze, op het eerste halfjaar na, nooit meer. Journaliste Katrin Swartenbroux (33) probeert al twaalf jaar haar rijbewijs te halen, met klamme handen en zonder succes. Rijangst is een ware kwelling in dit land van Koning Auto, en bijlange niet alleen voor Irmy en Katrin. “Als ik even mijn aandacht verlies, zal er een wereldschokkend ongeval gebeuren. Daar ben ik van overtuigd.”