Bart Broeckx, professor dierengenetica aan de UGent, bespreekt de gezondheidsrisico's bij mopshonden en andere honden- en kattenrassen.
Volledig scherm
PREMIUM
Bart Broeckx, professor dierengenetica aan de UGent, bespreekt de gezondheidsrisico's bij mopshonden en andere honden- en kattenrassen. © Getty Images/ Wannes Nimmegeers

“Verbod op mopshonden is brug te ver. Slechts één verbod op dierenras is terecht”. Hoeveel kost een hondenverzekering voor ‘zwakkere’ honden?

Britse onderzoekers roepen op om geen mopshonden meer te kopen, omdat die kortsnuitige dieren een leven lang zouden lijden aan specifieke aandoeningen. Een verbod op de kweek en verkoop van dat hondenras, is echter een brug te ver, vindt Bart Broeckx, professor dierengenetica aan de UGent. We polsten ook even bij verzekeraars: wanneer dekt een dierenverzekering de kosten bij ziektes van je hond én hoeveel kost dat?

 1. Hoeveel pensioen heb je nodig en hoe bouw je dat het beste op? Ex-private banker: “Je pensioen laten afhangen van de grillen van de beurs is pure horror”

  Hoeveel pensioen heb je nodig en hoe bouw je dat het beste op? Ex-private banker: “Je pensioen laten afhangen van de grillen van de beurs is pure horror”

  Ietwat vlotjes rondkomen na je actieve werkcarrière: het wordt voor steeds meer mensen een van de grootste financiële uitdagingen én bezorgheden. Uiteraard wil je graag een stevige appel voor de dorst om later je (valse) tanden in te kunnen zetten. Maar hoeveel kapitaal heb je daarvoor nodig en hoe bouw je dat vermogen het beste op? “Laat je niet misleiden door al te gemakkelijke wijsheden”, waarschuwt voormalig private banker Jan Vanoverbeke, auteur van het boek ‘Leren van de rijken’.
 1. Volgende week temperaturen tot 30 of 40 graden? Waarom is er zoveel verschil tussen weermodellen?
  Play
  9

  Volgende week temperatu­ren tot 30 of 40 graden? Waarom is er zoveel verschil tussen weermodel­len? Onze weten­schaps­ex­pert legt uit

  Momenteel zijn het nog lentedagen, maar vanaf volgende week schakelen we over naar zomerse maxima van minstens 25 graden Celsius. Tegen het weekend mogen we ons misschien aan 30 graden Celsius of meer verwachten. Het Amerikaanse model sprak eerder deze week zelfs even over temperaturen die de 40 graden overstegen. Al nemen we dat best met een korrel zout. Maar waarom zit er zoveel verschil tussen al die weermodellen? En waarom is het weer zo moeilijk te voorspellen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit.