Het rusteloze-benensyndroom weegt enorm door op je nachtrust, en die van je partner. Somnoloog Ilse De Volder geeft advies over de aandoening.
Volledig scherm
PREMIUM
Het rusteloze-benensyndroom weegt enorm door op je nachtrust, en die van je partner. Somnoloog Ilse De Volder geeft advies over de aandoening. © Getty Images/ rv

“Veel patiënten schoppen hun partner letterlijk het bed uit”: wat is het rusteloze-benensyndroom en wat kan je eraan doen?

Alsof mieren onder je huid lopen, je elektrische schokjes krijgt of je benen in brand staan. Er zijn vele manieren om het rusteloze-benen­syndroom (restless legs syndrome of RLS) te beschrijven, dat liefst 10 à 12 procent van de bevolking ’s nachts wakker zou houden. Wat is de oorzaak ervan en hoe kom je ervan af? Maak kennis met een weinig bekende aandoening, met soms verregaande gevolgen.

22 reacties

 • Geert Noels

  2 maanden geleden
  het gevoel is onbeschrijflijk, het is geen pijn maar je hebt gewoon de drang om je benen te bewegen..maar het zit eigenlijk in de hersenen,vooral door teveel cafeïne,alcohol, nervositeit ,hyperactiviteit savonds krijg je het..ik kan ervan meespreken...vermijd ook zoete dingen savonds
 • Kenny De Vlamynck

  2 maanden geleden
  Ik nam vroeger Sifrol, maar dan had ik enorme maagklachten. Overgeschakeld naar CBD en ik kan het iedereen sterk aanrader. Na enkele dagen werkt het al 10 a 20gr per dag in de avond nemen (best tabletten) nergens nog last van sinds dien, mijn nachten zijn een wereld van verschil nu. !lLet op! Vermijd Alcohol en koffie in de avond.
 • Ludo Michiels

  2 maanden geleden
  Ik neem een wisselbad, met de handsproeier van de douche een vijftal keren wisselend koud water en warm water over je benen laten lopen.
 • Robby De Ruysscher

  2 maanden geleden
  Heb hier al 22 jaar last van, en enorm veel last. ook slaaptekort, meestal moet ik apart slapen.....om mijn partner wat rust te gunnen. gewoon om zot te worden. ik neem hier Sifrol voor.
 • frank Mathues

  2 maanden geleden
  Sinds ongeveer 9 maanden neem ik, op doktersvoorschrift 1 1/2 uur voor het slapengaan 1 pramipexole tablet (dopamine-agonist). Hiermee zijn op dit ogenblik de (nachtelijke) klachten voor 90% verdwenen, tot grote opluchting van mezelf en mijn echtgenote... Wanneer de klachten zich ook 's avonds voordoen is, in mijn geval, rondwandelen een goed hulpmiddel.
 1. Charlotte (41) getuigt over leven met narcolepsie: "Autorijden mag enkel met rilatine voor korte ritten van maximum 20 minuten”
  PREMIUM

  Charlotte (41) getuigt over leven met narcolep­sie: "Autorijden mag enkel met rilatine voor korte ritten van maximum 20 minuten”

  Iedereen voelt zich weleens vreselijk moe, maar voor sommige mensen is het gevoel van altijd en overal te kunnen slapen een dagelijkse realiteit. Charlotte Termote (41) vertelt ons hoe narcolepsie haar leven heeft veranderd. Neuroloog Stephanie Hödl (UZ Gent), gespecialiseerd in neurologische slaapstoornissen, licht deze bijzondere afwijking toe. “Meestal trekken patiënten zélf aan de alarmbel omdat ze hun ogen gewoon niet meer kunnen openhouden.”
 2. Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapgebrek hun teelballen doet krimpen”
  PREMIUM

  Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapge­brek hun teelballen doet krimpen”

  “Piekeren en stress, dát is vaak de oorzaak van slaapproblemen. En dat los je niet op met een pil, maar met een goede psycholoog.” Neuroloog Steven Laureys, de ‘topdokter’ die Vlaanderen aan het mediteren zette, vertelde in Dag Allemaal dat we ons massale verbruik van slaapmiddelen dringend een halt moeten toeroepen. Een goede slaaphygiëne is al het halve werk, vindt hij. En daar is hij zelf het beste voorbeeld van.