Wetenschapsexpert Martijn Peters ontrafelt feiten en fabels over de volle maan.
Volledig scherm
PREMIUM
Wetenschapsexpert Martijn Peters ontrafelt feiten en fabels over de volle maan. © Getty Images/ rv

Vanavond is het volle maan, maar wat klopt er (niet) van alle verhalen? “Tijdens volle maan hebben katten en honden meer kans op een ongeval”

Vanavond, 8 december, is het weer volle maan. Wil dat zeggen dat katten en honden straks meer kans hebben op een ongeval? Dat er meer patiënten met hersenbloedingen en nierstenen zullen opduiken op de spoeddiensten van ziekenhuizen? En dat er meer vrouwen zullen bevallen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters neemt enkele mythes over de volle maan onder de loep.

 1. “Veel patiënten schoppen hun partner letterlijk het bed uit”: wat is het rusteloze-benensyndroom en wat kan je eraan doen?
  PREMIUM

  “Veel patiënten schoppen hun partner letterlijk het bed uit”: wat is het rusteloze-benensyn­droom en wat kan je eraan doen?

  Alsof mieren onder je huid lopen, je elektrische schokjes krijgt of je benen in brand staan. Er zijn vele manieren om het rusteloze-benensyndroom (restless legs syndrome of RLS) te beschrijven, dat liefst 10 à 12 procent van de bevolking ’s nachts wakker zou houden. Wat is de oorzaak ervan en hoe kom je ervan af? Maak kennis met een weinig bekende aandoening, met soms verregaande gevolgen.
 2. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 1. Is slaapwandelen gevaarlijk en mag je iemand wekken? “Een slaapwandelaar kan allerlei complexe handelingen uitvoeren”
  PREMIUM

  Is slaapwande­len gevaarlijk en mag je iemand wekken? “Een slaapwande­laar kan allerlei complexe handelin­gen uitvoeren”

  Wie met een slaapwandelaar samenwoont, schrikt zich soms rot van diens nachtelijke uitstapjes. Maar wanneer wordt slaapwandelen gevaarlijk? Mag of moet je zo’n dolende slaper nu wekken of niet? En bij wie komt het vooral voor? “Meestal is het eerder onschuldig, maar soms kunnen mensen weleens gevaarlijke dingen doen”, zegt somnnoloog prof. dr. An Mariman (UZ Gent). “Zo kende ik iemand die tijdens zijn slaap van het balkon is gevallen.”
 2. Andy Peelman (39) legt zijn geldzaken bloot: “Toen ik bij de politie werkte, reed ik al met een Maserati rond”
  PREMIUM

  Andy Peelman (39) legt zijn geldzaken bloot: “Toen ik bij de politie werkte, reed ik al met een Maserati rond”

  Andy Peelman (37), intussen één van ’s lands bekendste politiemannen, speurt vanaf vanavond mee naar wie er achter de pakken van The Masked Singer schuilen. In onze rubriek Centen en percenten liet hij een tweetal jaar geleden al in zijn portemonnee én zijn ziel kijken. “Zodra het mocht, ben ik als tiener in de horeca beginnen te werken. Mijn mama had het immers niet breed.”
 3. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.