Pancreaskanker staat in de top 10 van meest voorkomende kankers in ons land. “We zien het iets meer bij mannen dan bij vrouwen”, zegt topdokter Vanlander. (Illustratiefoto)
Volledig scherm
PREMIUM
Pancreaskanker staat in de top 10 van meest voorkomende kankers in ons land. “We zien het iets meer bij mannen dan bij vrouwen”, zegt topdokter Vanlander. (Illustratiefoto) © Shutterstock / SciePro

Vanaf 60 jaar stijgt het risico op pancreaskanker: “Vermageren zonder duidelijke reden is een belangrijk alarmsignaal, zelfs al gaat het om 2 kilo”

Jaarlijks worden zo’n 1.800 Belgen getroffen door pancreaskanker, een van de meest agressieve soorten kankers. Wat zijn de symptomen, hoe wordt het behandeld en wie wordt het vaakst getroffen? “Bij aanhoudende vage buikpijnklachten en onverklaarbaar gewichtsverlies kan je altijd best je arts raadplegen”, vertelt Dr. Aude Vanlander.

 1. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
 2. Waarom je soms niet afvalt als je extra begint te sporten, maar wél bijkomt: “Nee, spieren wegen niet meer dan vet. 1 kilo is 1 kilo”
  PREMIUM

  Waarom je soms niet afvalt als je extra begint te sporten, maar wél bijkomt: “Nee, spieren wegen niet meer dan vet. 1 kilo is 1 kilo”

  Bij wie die broek plots strakker zit dan anders is vaak de eerste reflectie om extra te sporten om dat gewicht zo kwijt te spelen. Maar hoe kan het dan dat je soms bijkomt wanneer je meer sport in plaats van afvalt? Heeft het geen zin om sport toe te voegen aan je lijstje met goede voornemens? Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck legt uit wat die gewichtstoename kan verklaren. “Door minder te eten, kan je metabolisme ook vertragen.”
 1. Voor elektri­sche wagens vind je meer info over de koetswerk­kleu­ren dan over de batterij”: wat is de bruto- en nettocapa­ci­teit en waarom is dat belangrijk?
  PREMIUM

  Voor elektri­sche wagens vind je meer info over de koetswerk­kleu­ren dan over de batterij”: wat is de bruto- en nettocapa­ci­teit en waarom is dat belangrijk?

  Wil je als klant goed geïnformeerd kiezen uit elektrische auto’s, dan weet je maar beter hoe groot de batterij écht is. Maar in de praktijk is die informatie niet altijd even makkelijk te vinden. “Niet alleen zijn er verschillende meetmethodes, zelfs de eenvoudigste data zijn niet altijd beschikbaar”, zegt onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn. Hij legt uit waar je op moet letten en waarom dat zo belangrijk is.