Van slimme verwarming tot je voordeur automatisch vergrendelen: dit betaal je voor smart home-snufjes
MultimediaIn tegenstelling tot wat veel mensen denken, kost het echt geen duizenden euro’s om je woning tot een ‘smart home’ om te toveren. De kostprijs hangt immers af van hoe ver jij wil gaan in alles automatiseren. Onze techredacteur bekeek de mogelijkheden en de prijskaartjes van de meest gekozen slimme upgrades.
Delen per e-mail
1. Verlichting
Prijs: 10 euro voor één lamp tot 1.000 euro voor een volledig met slimme verlichting uitgeruste woning
Installatie: zelf
Een van de eerste vaste componenten in huis die toetraden tot het zogenaamde internet of things was verlichting, met natuurlijk de inmiddels overbekende Philips Hue-lampen. Ondertussen zijn er slimme lampen van meerdere merken op de markt, waaronder Woox, Xiaomi en Ikea, maar Hue heeft nog steeds het ruimste assortiment. Een enkele lamp koop je vaak al aan 10 euro. Hoe meer lampen je wil in complexe set-ups, hoe meer je natuurlijk zal betalen. Bekijk hier smart verlichting.
(Tekst gaat verder onder de foto)
2. Verwarming
Prijs: 150 euro voor een centrale thermostaat met basiskit, tot 750 euro voor een volledige installatie, met slimme kranen op iedere radiator
Installatie: voor een volledige installatie bel je best een vakman, want de installatie op je verwarmingsketel vergt wat knowhow en handigheid
Min of meer gelijktijdig met slimme verlichting doken de eerste slimme thermostaten op. De huidige marktleider is Nest, ondertussen onderdeel van Google. Ook het Duitse Tado en het Franse Netatmo hebben een interessant aanbod, waaronder thermostatische kranen voor potentieel iedere radiator in huis. Vergelijk hier de slimme thermostaten.
(Tekst gaat verder onder de foto)
3. Deurbel
Prijs: 50 tot 400 euro
Installatie: Alleen voor de inbouwmodellen
Slimme deurbellen zijn sinds een paar jaar aan een stevige opmars bezig. De belangrijkste functie schuilt in de ingebouwde camera die verbonden is met je smartphone. Dat laat je toe om, ook als je niet thuis bent, contact te maken met de persoon die aanbelt. Er zijn losstaande deurbellen te verkrijgen, zoals de Ring Video Doorbell, de Arlo Video Doorbell en de Nest Hello. Daarnaast zijn er ook systemen die je kan inbouwen in je intercomsysteem, maar daarvoor moet je een vakman inschakelen. Bekijk hier de deurbellen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
4. Deurslot
Prijs: rond 300 euro
Installatie: best door een slotenmaker
Een relatieve nieuwkomer in het smart home-arsenaal is de ‘smart lock’ van merken als Tedee, Nuki, Yale en Woox. In essentie: dit apparaat wordt aan de binnenkant op de slotcylinder van de voordeur gemonteerd. Het vindt aansluiting op je wifi en de bluetoothconnectie van je smartphone, waardoor je je deur met een simpele tik op de smartphone-app afsluit en weer opent. De meeste slimme sloten werken ook met geofencing; zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je voordeur of de garagedeur automatisch opengaat zodra jij met je smartphone in de buurt komt.
(Tekst gaat verder onder de foto)
5. Beveiligingscamera
Prijs: 30 tot 150 euro
Installatie: zelf
Een volledig beveiligingssysteem heeft natuurlijk heel wat meer voeten in de aarde, maar een camera kun je gewoon uit het winkelrek halen. Je plaatst die vervolgens op een strategische plek, en hij houdt alle beweging in huis in de gaten. Bij verdachte commotie stuurt hij zijn ‘feed’ naar je smartphone, waar je ook bent, en via die weg kun je bij de meeste toestellen (van onder meer Nest, Ring en TP-Link) ook een ingebouwde sirene doen afgaan. Let wel op voor de ‘verborgen’ extra kost: de meeste beveiligingscamera’s werken met een abonnementsformule voor het bewaren en versturen van de beelden. Vergelijk hier de prijzen van beveiligingscamera’s.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuwe gunstige fiscale regels voor wie huis wil kopen: “Tot 13.000 euro registratierechten die je kan aftrekken van je nieuwe woonst”
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
PREMIUM
Topkinesist Lieven Maesschalck deelt zijn beste advies voor startende joggers: “Wissel regelmatig van ondergrond”
-
-
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
PREMIUM
Een huis vol slimme toestellen? Onze woonexpert testte ze 4 jaar lang: “Sommige zijn nóg nuttiger nu de terugdraaiende teller verdwijnt”
Een voordeur die uit het slot gaat als je met je telefoon in de buurt komt of een sensor die meldt dat het huisdier dringend eten moet krijgen ... Met alle slimme apparaten die er bestaan, is het een koud kunstje om van je huis een ‘smart home’ te maken. Maar bevalt dat wel, zo’n digitaal geconnecteerd huis? “Vooral toestellen die comfort toevoegen, blijken nuttig, maar ik verdrink soms ook in de apps”, zegt onze woonexpert Björn Cocquyt, die vier jaar geleden de stap zette. Hij vertelt welke toestellen voor hem een echte meerwaarde hebben en welke eerder een gadget zijn. -
PREMIUM
Johan Verstreken (56) laat in zijn portemonnee kijken: “Na de scheiding van mijn ouders leefden we in armoede”
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet.