Margriet lijdt sinds paar jaar aan FNS, een voor velen nog onbekende ziekte. Voor de opleiding van haar hondje Ehna tot hulphond heeft ze een crowdfundingsactie opgezet.
Volledig scherm
Margriet lijdt sinds paar jaar aan FNS, een voor velen nog onbekende ziekte. Voor de opleiding van haar hondje Ehna tot hulphond heeft ze een crowdfundingsactie opgezet. © Sandra Zeilstra

“Van het een op het andere moment voelde ik hoe mijn hele lichaam verlamd raakte”: Margriet (26) lijdt aan een onbekende, maar niet zo zeldzame ziekte

De Nederlandse Margriet Shein (26) komt nog maar heel weinig buiten. En als ze een wandelingetje om haar huis maakt, is het met helm, zonnebril en koptelefoon op om prikkels te vermijden. FNS heeft Margriet in zijn greep. Het is een onbekende ziekte, hoewel er in Nederland 85.000 FNS-patiënten zijn. Bij Margriet werd de diagnose dan ook pas na vijf jaar gesteld. 

 1. Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapgebrek hun teelballen doet krimpen”
  PREMIUM

  Neuroloog Steven Laureys pleit voor een goede nachtrust: “Al die macho’s die slapen iets voor watjes vinden, moeten beseffen dat slaapge­brek hun teelballen doet krimpen”

  “Piekeren en stress, dát is vaak de oorzaak van slaapproblemen. En dat los je niet op met een pil, maar met een goede psycholoog.” Neuroloog Steven Laureys, de ‘topdokter’ die Vlaanderen aan het mediteren zette, vertelde in Dag Allemaal dat we ons massale verbruik van slaapmiddelen dringend een halt moeten toeroepen. Een goede slaaphygiëne is al het halve werk, vindt hij. En daar is hij zelf het beste voorbeeld van.
 2. Steeds meer gezinnen hebben het financieel moeilijk: dit moet je weten voordat je in het rood gaat of een persoonlijke lening afsluit
  Spaargids

  Steeds meer gezinnen hebben het financieel moeilijk: dit moet je weten voordat je in het rood gaat of een persoonlij­ke lening afsluit

  Bij steeds meer gezinnen staat het water aan de lippen, zo leert de Grote Geldenquête die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws recentelijk uitvoerden. De hoge energieprijzen spelen hier uiteraard voor een groot deel in mee. Welke mogelijkheden hebben deze gezinnen om een lastige periode te overbruggen? Kunnen ze daarvoor terecht bij hun bank? Spaargids.be zocht het uit.