Woonexpert Björn Cocquyt
Volledig scherm
PREMIUM
Woonexpert Björn Cocquyt © rv, Grégoire De Poorter

Tweede verblijf op Spaans golfdomein steeds populairder: “Het aankoopbedrag verschilt niet zo veel van een appartement aan zee”

Heel wat Spaanse costa’s kleuren Belgisch, want elk jaar kopen meer dan 3.000 landgenoten er een tweede verblijf. Velen kiezen voor een optrekje op een golfdomein, hoewel de meerderheid de sport niet eens beoefent. Wat is de reden voor dat succes en waar moet je bij een aankoop op letten? Onze woonexpert Björn Cocquyt zoekt het uit en tipt in elke streek zijn aanraders. 

 1. Hoe kan je je tweede verblijf best verhuren? "Vrienden verwachten vaak een vriendenprijs, dat kan niet de bedoeling zijn"
  PREMIUM

  Hoe kan je je tweede verblijf best verhuren? "Vrienden verwachten vaak een vrienden­prijs, dat kan niet de bedoeling zijn"

  Wie investeert in een tweede verblijf op een idyllisch oord vangt twee vliegen in één klap. Je koopt niet alleen een plek waar je graag je vakanties doorbrengt, maar je investeert ook je spaarcenten die niet veel opbrengen op een spaarrekening. Om de investering nog rendabeler te maken, kan je je tweede verblijf verhuren. Maar hoe pak je dat aan? Met welke lokale regels moet je rekening houden? En is het verstandig om enkel aan familie te verhuren? Onze geldexpert Pascal Paepen legt uit hoe je de verhuur van je tweede verblijf het best aanpakt.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Woonexpert adviseert: “Koop een tweede woning waar het zowel in de zomer als in de winter fijn vertoeven is”
  PREMIUM

  Woonexpert adviseert: “Koop een tweede woning waar het zowel in de zomer als in de winter fijn vertoeven is”

  De populairste bestemmingen bij wie op zoek is naar een tweede verblijf in het buitenland zijn Spanje (30,4%), gevolgd door Frankrijk (9,2%), Oostenrijk (8,5%) en Portugal (4,2%). Griekenland en Italië moeten het met iets minder interesse stellen. Uit cijfers van beursorganisator Second Home blijkt verder dat 43% van de eigenaars een optrekje koopt enkel en alleen om er zelf van te genieten, maar 46% combineert het met verhuur en 7% gaat zelfs exclusief voor de verhuur. Onze woonexpert vergelijkt het huidige aanbod in vijf verschillende landen.