Psychoanalyticus Freek Dhooghe over de successen van EMDR, een therapie op basis van oogbewegingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Psychoanalyticus Freek Dhooghe over de successen van EMDR, een therapie op basis van oogbewegingen. © Phanie via AFP / Steven Richardson

Traumatherapie op basis van oogbewegingen raakt steeds meer ingeburgerd: "EMDR is geen wondermiddel, maar je kan er verrassend veel mee”

Het lijkt wel hocus pocus: snelle oogbewegingen van links naar rechts die helpen om een trauma te verwerken. Maar psychoanalyticus Freek Dhooghe ziet de effecten van oogbewegingstherapie (EMDR) elke dag. “Plots raken dingen opgelost waar patiënten soms al jaren mee worstelen.”

 1. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik ’s nachts naar het toilet moet. Hoe verhelp ik dat?” Slaapexperte beantwoordt 23 lezersvragen over slapen
  PREMIUM

  “Hoe ouder ik word, hoe meer ik ’s nachts naar het toilet moet. Hoe verhelp ik dat?” Slaapexper­te beant­woordt 23 lezersvra­gen over slapen

  Slapen heeft een immense impact op onze fysieke en mentale gezondheid. Geen wonder dat we ons zorgen maken als het slecht gaat. Slaapexperte Annelies Smolders beantwoordt drieëntwintig prangende vragen van onze lezers. Over grote problemen, zoals slapeloosheid sinds corona of een partner die heel luid snurkt. Maar ook over kleine beslommmeringen: is het slecht om altijd met oordopjes te slapen en doet een matras op maat echt wonderen? “Minder slapen kan heilzaam zijn.”
 2. “Mijn fobie lijkt erger te worden. Raak ik er ooit nog van af?” Expert beantwoordt lezersvragen over angst(stoornissen)
  PREMIUM

  “Mijn fobie lijkt erger te worden. Raak ik er ooit nog van af?” Expert beant­woordt lezersvra­gen over angst(stoornissen)

  Iedereen krijgt wel eens te maken met angst. Angst voor ziekte, spinnen, een presentatie of examen, het verkeer... onze schrikbeelden nemen tal van vormen aan. Maar wat het voorwerp van je angst ook is, het mag niet de overhand krijgen. Wat als angst je leven wél gaat beheersen? Barbara Depreeuw, klinisch psycholoog en gedragstherapeut bij het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel, beantwoordt bezorgdheden van lezers rond fobie. “In de oertijd was angst zinvol, maar nu is het in de meeste gevallen gewoon lastig”.
 3. Maandelijkse energieafrekening mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveranciers: wanneer zal het overal een optie zijn?
  Mijnenergie

  Maandelijk­se energieaf­re­ke­ning mogelijk sinds april, maar enkel bij grote leveran­ciers: wanneer zal het overal een optie zijn?

  Sinds 1 april moeten energieleveranciers hun klanten de optie bieden om maandelijks een afrekening te betalen. Geen voorschot dus, maar een afrekening voor hun reële verbruik van die maand. In tijden van erg onstabiele prijzen kan je zo op het einde van het jaar een gepeperde afrekening vermijden. Alleen blijkt die optie tot maandelijkse afrekening nog niet bij alle leveranciers mogelijk. Mijnenergie.be bestudeert de zaak van naderbij.