Neuroloog Chris Van der Linden.
Volledig scherm
PREMIUM
Neuroloog Chris Van der Linden. © Delphine De Clercq

‘Topdokter’ waarschuwt voor stijgend aantal mensen met parkinson: wat zijn de symptomen? En wie wordt het vaakst getroffen?

Met bijna 8 miljoen patiënten wereldwijd is de ziekte van Parkinson een van de meest wijdverspreide hersenziektes. In België gaat het om 30.000 à 35.000 patiënten. Opvallend, wie in een landbouwgebied woont, loopt een groter risico om de ziekte te ontwikkelen. Rokers krijgen er dan weer minder vaak mee te maken. Hoe dat komt, vroegen we aan neuroloog Chris Van der Linden (AZ Sint-Lucas Gent en CNOG), bekend van de reeks ‘Topdokters’.

 1. Topdokter waarschuwt voor stijgend aantal pancreaskankers: “Vaak gaat het om vage klachten zoals buik- of maagpijn”
  PREMIUM

  Topdokter waarschuwt voor stijgend aantal pancreas­kan­kers: “Vaak gaat het om vage klachten zoals buik- of maagpijn”

  Je pancreas is een onmisbaar orgaan, maar helaas ook erg fragiel. Jaarlijks worden zo’n 1.500 Belgen getroffen door pancreaskanker, een van de meest agressieve soorten kankers. En door de coronacrisis zien ze in het UZ Gent dit jaar een opvallende stijging van het aantal pancreaspatiënten. Wat zijn de symptomen, hoe ziet de prognose eruit en wie wordt het vaakst getroffen? Dr. Aude Vanlander verduidelijkt. “Bij 70% blijkt de tumor bij de diagnose al te groot of uitgezaaid.”
 2. Je Globaal Medisch Dossier bepaalt wanneer je gevaccineerd wordt: wat is het? En wat zijn de voordelen? “Meer geld terug bij bezoek aan specialist”
  PREMIUM

  Je Globaal Medisch Dossier bepaalt wanneer je gevacci­neerd wordt: wat is het? En wat zijn de voordelen? “Meer geld terug bij bezoek aan specialist”

  Om uit te maken wie voorrang krijgt bij vaccinatie, baseren de huisartsen zich op het Globaal Medisch Dossier (GMD) van hun patiënten. Maar wist je dat dat GMD je ook recht geeft op een verhoogde terugbetaling bij doorverwijzing naar een specialist? En dat je zelf kan bepalen wie je dossier inkijkt? Maar hoeveel kost het? En zijn er nog voordelen? Prof. Johan Vansintejan (Huisartsgeneeskunde VUB) legt uit.
 1. 106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis
  Play

  106-jarige Valdemar slaat 17 jaar jongere vrouw aan de haak in rusthuis

 2. Hond houdt toeristen voor de gek
  Play

  Hond houdt toeristen voor de gek