Thinkstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Topdokter veegt de vloer aan met voedingsmythes: “We zijn niet allemaal glutenintolerant. En drink vooral melk, ook als je geen lactose verteert”

Eén op de acht mensen is buikpatiënt, en één op de vier kampt af en toe  met maag- en darmklachten. Dat stelt topdokter Danny De Looze, diensthoofd maag- en darmziekten van het UZ Gent, in zijn boek ‘Lactose, gluten & co’. Daarin belicht hij oorzaken én oplossingen voor maag- en darmproblemen. “Steeds meer mensen denken glutenintolerant te zijn. Maar gluten van het menu schrappen is niet zonder risico.”

40 reacties

 • Jan Dekoninck

  2 jaar geleden
  Vooral de voedingsindustrie wil dat we die dingen blijven eten . Deze 'topdokter' zal wel ergens gesponserd -onderzoeks middelen krijgen vanuit die industrie . "Wiens brood men eet ...."
 • Nicole Vogelaere

  2 jaar geleden
  Paul Vandekerckhove, Plantaardige melkvervangers kan je thuis gewoon maken. Noten nacht laten weken, afspoelen, water toevoegen, in de blender, door de zeef en klaar. Of je nu noten, haver, rijst.... kiest het resultaat is altijd even wit als van echte melk. Raar maar waar. De kant en klare zijn op dezelfde manier gemaakt alleen moeten er dan bewaar en verdikkingsmiddelen in. Niks meer of minder ongezond dan de toevoegingen in andere kant en klare producten die lang goed blijven.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Inderdaad. Niet iedereen is gluten of lactose intolerant. Maar als deze die het wel waren een juiste diagnose zouden krijgen dan zouden er misschien ook minder andere rond lopen die denken dat ze het ook zijn. Maar bij auto-immuunziekten wordt je vooral vaak afgescheept. Omdat ze er geen raad mee weten of omwille van besparingen? Er is met uw geval weinig eer te behalen liet mijn huisdokter zich zelfs ooit ontvallen.
 • Claudia Rosseel

  2 jaar geleden
  Glutenvrij eten maakt voor iemand die ik ken het verschil tussen 'zich constant misselijk voelen en frequent migraine hebben' en 'zich goed voelen zonder misselijkheid of migraine'. Dan mag een specialist wel stellen dat we 'niet allemaal' ziek worden van gluten... in de pers wordt dat algauw: gluten zijn een ingebeeld probleem, want zo giftig zijn ze niet.
 • Willy Gorissen

  2 jaar geleden
  Tom. Je slaat de nagel op de kop. Niks zo gezond als koemelk... voor een kalf. Net als moedermelk voor een baby. En daar heb je alles mee gezegd