Ton (65) lijdt aan afaxie en rijdt nu met een op maat gemaakte driewieler. Links achter hem zijn vrouw Mieke, rechts John Zwetsloot van de Ataxie Vereniging Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
Ton (65) lijdt aan afaxie en rijdt nu met een op maat gemaakte driewieler. Links achter hem zijn vrouw Mieke, rechts John Zwetsloot van de Ataxie Vereniging Nederland. © NLBEELD/Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Ton (65) lijkt altijd dronken, maar eigenlijk is hij ziek: “Deze neurogische aandoening beïnvloedt je bewegingen en lichaamsbalans”

Ton Hoendervangers (65) weet wat hem wacht: de rolstoel. De Nederlander gaat al dertig jaar achteruit. Hij loopt en praat slecht, beweegt onhandig, morst makkelijk en laat dingen uit zijn handen vallen. Het lijkt alsof hij te diep in het glaasje heeft gekeken. Maar niets is minder waar: Ton lijdt aan ataxie.

 1. “Iedere ochtend word ik wakker naast een andere vrouw”: Steven (45) heeft net zoals Brad Pitt last van gezichtsblindheid
  PREMIUM

  “Iedere ochtend word ik wakker naast een andere vrouw”: Steven (45) heeft net zoals Brad Pitt last van gezichts­blind­heid

  In de spiegel kijken, maar jezelf niet herkennen. Het overkomt Steven Boers (45) iedere dag. Net zoals wereldster Brad Pitt lijdt hij aan prosopagnosie of gezichtsblindheid. “Ik heb al de verkeerde kinderen van school willen halen, en weet eigenlijk niet hoe mijn vrouw eruitziet.” Maar wat is de oorzaak hiervan? En kan je er iets tegen doen? Wij vroegen raad aan neuropsycholoog prof. Christophe Lafosse. “Je kunt je brein trainen door eenvoudige trucjes te gebruiken.”
 2. Kans van 1 op 50.000, toch kregen broertjes Tuur (12) en Roel (6) allebei zeldzame zenuw- en spierziekte FA: “In Europa is er nog geen geneesmiddel, dus als het moet, verhuizen we naar Amerika”
  PREMIUM

  Kans van 1 op 50.000, toch kregen broertjes Tuur (12) en Roel (6) allebei zeldzame zenuw- en spierziek­te FA: “In Europa is er nog geen geneesmid­del, dus als het moet, verhuizen we naar Amerika”

  Ataxie van Friedreich, kortweg FA. Dat is de diagnose die zowel Tuur (12) als broertje Roel (6) kregen. Nochtans is de kans op de zeldzame zenuw- en spierziekte 1 op 50.000. De levensverwachting slechts 40. Ondanks alles blijft het gezin van Anne-Marie Dupont en David Van Och niet bij de pakken zitten. Zelfs naar Amerika verhuizen is hen niet te veel.