Telenet vist achter het net bij overname VOO: wat zijn de gevolgen van de uitbreiding van Orange voor jou?
MijntelcoDe verkoop van de Waalse kabeloperator VOO sleepte jaren aan. Orange Belgium won het wedstrijdje touwtrekken uiteindelijk van Telenet. Door de overname van VOO vestigt Orange Belgium zich definitief als derde grote speler op de Belgische markt. Maar zullen we daar in Vlaanderen iets van merken? Mijntelco zet de gevolgen uiteen.
Het is de grootste hertekening van het telecomlandschap van de voorbije decennia. Telecomspecialisten zijn het eens: de strijd om de overname van VOO, goed voor zo’n 1,3 miljoen abonnees in Wallonië en 400.000 in Brussel, was er één op het scherpst van de snee. Het bod van Orange Belgium oversteeg dat van Telenet met ‘amper’ enkele tientallen miljoenen euro. Als je weet dat het finale bod voor VOO waardeert op 1,8 miljard euro, hoeft het weinig betoog dat het verschil minimaal was. Telenet, dat VOO graag wilde overnemen om eindelijk voet aan de grond te krijgen in Franstalig België, beet dus in het zand.
Welke verschillen rekenen de providers aan hun klanten? Vergelijk hier telecomoperators en vergewis je van de goedkoopste formule
Strategisch voordeel
Volgens Test Aankoop verliest het telecombedrijf uit Mechelen zo een strategisch voordeel. Want, zo klinkt het, de overname had Telenet de mogelijkheid gegeven om op nationale schaal met Proximus te concurreren. Nu is Telenet enkel operationeel in Vlaanderen, Brussel en een handvol gemeenten in Henegouwen. VOO was het laatste puzzelstuk in de uitbouw van Telenet in heel België.
Is dat een nadeel voor de consument? Niet per se, denkt Test Aankoop: “Wij vermoeden dat deze piste enkel tot twee sterke duopolisten had geleid en bijgevolg tot minder concurrentie en duurdere prijzen voor de consument”. Telenet zelf ziet dat anders. “Een overname door Telenet zou voordelen hebben gebracht voor het algemene concurrentielandschap in België, het Waalse en Brusselse industriële project en voor VOO als bedrijf”, luidt hun reactie op de gemiste schaalvergroting.
Wat doet Orange?
Zorgt de derde grote Belgische speler nu voor lagere prijzen? Dat moeten we wellicht niet meteen verwachten. Zowel Orange, Proximus als Telenet kondigden de voorbije maanden nog een prijsstijging aan ‘om de toenemende operationele kosten te dekken’. Het hertekende telecomlandschap brengt daar op korte termijn meer dan waarschijnlijk geen verandering in.
En wat op langere termijn? Doorslaggevend is het antwoord op de vraag: wat doet Orange, dat door de overname geen huurgeld meer moet betalen aan VOO voor het gebruik van zijn netwerk? Blijft het een prijsbreker en uitdager van Proximus en Telenet eenmaal het over een eigen vast netwerk beschikt? Of sluit Orange aan bij de twee grootste spelers op de markt, met gelijkaardige prijzen?
De overname betekent dat de Belgische markt er een derde grote speler bijkrijgt. In de regio’s waar VOO actief is, zorgt dat mogelijk net voor minder concurrentie. Daar gaat het immers van drie operatoren – Proximus, VOO en Orange (via kabelregulering) – naar twee: minder keuze dus voor de consument, tenzij Orange beslist om het VOO-merk te behouden.
Analyse negatieve impact
Voorlopig blijft het dus koffiedik kijken. Test Aankoop roept de Belgische Mededingingsautoriteit alvast op om een analyse te maken van de mogelijke negatieve impact van de overname voor de concurrentie en de consument.
Wil je zelf zeker zijn van het goedkoopste telecomabonnement op de markt? Vergelijk hier de prijzen van internet, televisie en telefonie.
Lees ook op Mijntelco.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Mijntelco.
Mijntelco.be is een onafhankelijke telecomvergelijker van internet, mobiele tefefonie, televisie en vaste lijn..
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
GETEST. Husqvarna Norden 901: “Onder het strakke design schuilt een werkpaard pur sang”
Avontuurlijk motorrijden blijft hip, maar anno 2022 is er ook plaats voor realisme. Naast geweldig zware en krachtige vlaggenschepen zien we steeds meer capabele middenklassers zoals nu de Husqvarna Norden 901 . Een lichte tweecilinder met een cool design die net zo goed over grindpaden stuift als hij door de file filtert. Onze motorexpert Arno Jaspers trok op pad voor een eerste testrit in eigen land: “Husqvarna raakt de sweet spot tussen avontuurlijk offroaden en comfortabel reizen. Onder het strakke design schuilt een werkpaard pur sang.” -
Jobat
Horeca kampt met groot personeelstekort: waarom zou jij in deze sector willen werken?
Na de moeilijke coronaperiode bloeit de Belgische horeca helemaal op. De deuren van hotels, restaurants en cafés staan weer wagenwijd open. Ook een groot deel van de trouwe klanten tekent weer present. Toch raakt één probleem maar moeilijk opgelost: er is te weinig personeel. Aan jobs is er geen gebrek. Alleen blijven de vele horecavacatures onbeantwoord. Jobat.be zoekt uit hoe dit komt. -
PREMIUM
Gluren bij de buren: deze knappe huizen staan te koop net over de Vlaamse grens
-
-
FOODHACK. Hoe zorg je ervoor dat vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken?
In de keuken moet het zeker niet altijd ingewikkeld zijn: gewoon een lekker stukje gebakken vis met wat aardappelen en de meeste mensen zijn al gelukkig. Toch blijft die vis soms plakken aan de pan of valt hij uit elkaar. Hoe voorkom je dat? Chef Sean Uytterhaegen van visrestaurant Marineau gidst je naar de lekkerste versie op je bord. -
Showbizz5
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Spaargids.be
Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt. -
“Begin dit jaar deden 177.000 Belgen een beroep op de voedselbank”: hoe werkt dat? En wanneer kan je er terecht?
Het was een alarmerend bericht in de krant: begin dit jaar deden 177.000 Belgen een beroep op de voedselbank. En dat aantal blijft stijgen, de laatste maanden zelfs met 25 procent. Tegelijk krijgen de voedselbanken sedert begin april zo’n 30 procent minder schenkingen binnen van de voedingsnijverheid. Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken vzw, vertelt hoe zo’n voedselbank werkt, wie ernaartoe kan en waar je ze vindt.