Tegoed Belgische spaarboekjes daalt tot 298,2 miljard euro: dit is de reden
Spaargids.beNadat het totale spaartegoed van de Belgen in 2020 en begin dit jaar nog stevig was aangedikt, vindt al drie maanden na elkaar een daling plaats. In september slonk het totale saldo met 258 miljoen euro tot 298,2 miljard euro. Verschillende factoren dragen bij tot die lichte koerswijziging. Spaargids.be verklaart.
De coronacrisis heeft het spaargedrag van de huishoudens ingrijpend veranderd. Een gebrek aan consumptiemogelijkheden zorgde voor een toename met 23 miljard euro op gereglementeerde spaarrekeningen. Sinds begin dit jaar flirt het totale bedrag op onze spaarboekjes met de kaap van 300 miljard euro. Nu zich voor de derde maal op rij een daling aftekent, ligt die grens weer wat verder van ons af. In totaal zag de Nationale Bank in het derde kwartaal onze spaartegoeden met 1,5 miljard euro dalen, zo weet De Tijd.
De kaap van 300 miljard helpen ronden? Ontdek hier waar je spaargeld nog iets opbrengt
Stijgende energieprijzen
Eén van de bepalende factoren is de algemene prijsstijging van de goederen en diensten. De inflatie bedraagt nu 4,16% tegenover 2,86% in september en 2,73% in augustus. Die evolutie valt vooral toe te schrijven aan de energieproducten. De inflatie voor energie bedraagt nu 30,86% tegenover 17,15% in augustus. Elektriciteit is nu 25,8% duurder dan een jaar geleden, aardgas zelfs 77,5% op jaarbasis. Aangezien de lonen niet meteen volgen, krijgt de koopkracht van de consument een forse knauw.
Beleggingen en zichtrekening als alternatief
Daarnaast zoeken veel consumenten alternatieven voor de lage rente op hun spaarrekening. In het tweede kwartaal van 2021 namen de tegoeden op gereglementeerde spaardeposito’s nog toe met 3,5 miljard euro. De participatie in beleggingsfondsen groeide in diezelfde periode met 9,9 miljard euro veel sterker, al krikt het beleggingsrendement dat cijfer uiteraard ook op. Opvallend is dat ook de zichtrekeningen sterker aandikten dan de spaarrekeningen, hoewel ze de consument geen rendement opleveren. Het illustreert dat de geringe wettelijke minimumspaarrente van 0,11% veel mensen niet langer motiveert om actie te ondernemen.
ING: spaarrekening geplafonneerd tot 250.000 euro
Dat ING sinds de voorbije zomer het maximale bedrag per spaarrekening plafonneert tot 250.000 euro draagt mogelijk ook bij tot de daling van de totale spaartegoeden. De bank hevelt alle bedragen boven dat saldo nu automatisch over naar een zichtrekening die geen rente biedt.
Bereiken we de kaap van 300 miljard euro?
Of en wanneer we de grens van 300 miljard euro overschrijden, hangt af van verschillende elementen, zoals de evolutie van het coronavirus en de economische conjunctuur. Dat veel loontrekkenden binnenkort hun ‘dertiende maand’ of eindejaarspremie ontvangen, zorgt waarschijnlijk voor een extra impuls. Al wees onderzoek van personeelsdienstenverlener Partena Professional eerder al uit dat veel werknemers de feestdagen net als de moeilijkste spaarmaanden beschouwen.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
21
Steeds minder handelaars aanvaarden muntjes van 1 en 2 cent: dit kun je ermee doen
Sinds cashbetalingen drie jaar geleden naar vijf cent moeten worden afgerond, zijn de muntstukjes van 1 en 2 eurocent overbodig geworden en aanvaarden sommige handelaars ze niet. Maar wat moet je er dan mee aanvangen? -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
PREMIUM
Kevin Strubbe verloor 50 kilo in één jaar tijd: “Er zijn veel vooroordelen over mensen met overgewicht, ik liep heus niet de hele dag te schransen”
Etiquette- en gastvrijheidsgoeroe Kevin Strubbe (48) komt regelmatig bij HLN aan het woord om zijn expertise te delen. Maar toen we hem enkele weken spraken voor een artikel, herkenden we ons vertrouwde gezicht (bijna) niet meer. “Ik ben in een jaar tijd 50 kilo afgevallen, zelfs tot onder mijn streefgewicht”, klonk het trots. Nieuwsgierig naar hoe hij tot dit resultaat was gekomen, polsten we naar Kevins inspirerende verhaal. -
-
vtwonen
Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart. -
PREMIUM
Veggieburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een doorlichting van 500 vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels in Belgische supermarkten blijkt dat die vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop zijn de meeste veggieburgers ultrabewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Hoe herken je snel een slecht geworden ei?
Iedereen koopt weleens een nieuw karton eieren ‘voor de zekerheid’, terwijl er nog tien thuis in de koelkast of op het aanrecht liggen te wachten. Hoe herken je een slecht ei? Hoe kan je het risico daarop beperken? En kan je een oud ei nog met een gerust hart opeten of liever niet? Professor Frank Devlieghere legt uit. -
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht.