Patrick Van den Bossche van Agoria (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Patrick Van den Bossche van Agoria (rechts). © Getty Images / Agoria

Strengere wetgeving rond houtkachels vanaf 2022: moet jij je oude exemplaar vervangen? En hoe stook je op een milieuvriendelijke manier?

Vanaf januari 2022 gelden in heel Europa strengere regels rond houtkachels. Waarop zal je voortaan moeten letten bij de aankoop van een nieuw exemplaar? En wat met je (ver)oude(rde) houtkachel? Patrick Van den Bossche, expert bij technologiefederatie Agoria, legt uit wat er verandert en geeft advies om je houtkachel zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk aan te steken én aan te houden. 

 1. Laat je schoorsteen vegen en verklein het risico op brand: “Een derde van woningbranden zijn schouwbranden”
  Meetjesland

  Laat je schoor­steen vegen en verklein het risico op brand: “Een derde van woningbran­den zijn schouwbran­den”

  Afgelopen weekend werden de hulpdiensten opgeroepen voor een beginnende schouwbrand in Kaprijke. Hoog tijd om aan de alarmbel te trekken, want met de kouder wordende dagen steken meer en meer mensen hun kachel aan. Het opgehoopte roet in de schouw verhoogt het risico op een schouwbrand. De politie van zone Meetjesland geeft enkele tips om preventief te werk te gaan.
 2. PROMOJAGERS SUPERTIP. Hier krijg je grote kortingen op producten die bijna vervallen: “Parelhoen gekocht voor 0,50 euro in plaats van 12,5 euro”
  10

  PROMOJA­GERS SUPERTIP. Hier krijg je grote kortingen op producten die bijna vervallen: “Parelhoen gekocht voor 0,50 euro in plaats van 12,5 euro”

  Heel wat supermarkten trekken de kaart van zero waste. Ze geven stevige kortingen op producten die bijna vervallen om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Daardoor kan je indrukwekkende koopjes doen. “Het onderwerp is deze week zeer populair in onze community", vertelt Gunther Devisch, beheerder van Promojagers België. Zo kwamen er honderden reacties op een post van Sam die vertelde hoe hij bij Lidl parelhoen kocht voor 0,50 euro in plaats van 12,50 euro.
 1. KIJK. Dominique Persoone proeft futuristische chocolade: “smaak werd bepaald met artificiële intelligentie”. Kan dat lekker zijn?

  KIJK. Dominique Persoone proeft futuristi­sche chocolade: “smaak werd bepaald met artifi­ciële intelligen­tie”. Kan dat lekker zijn?

  Een opvallend mailtje belandde in de mailbox van de HLN Eten-redactie: een Fins merk meldde ons dat we exclusief ‘de chocolade van de toekomst’ in handen konden krijgen. Een box futuristische melkchocolade, waarvan de smaak bepaald werd met artificiële intelligentie: de chocolade van ieders dromen, volgens het bericht. We besloten de proef op de som te nemen, een box op te vragen en topchocolatier Dominique Persoone zijn oordeel te laten vellen.