De streptokokken zijn in opmars in ons land: hoe kan je het herkennen?
Volledig scherm
PREMIUM
De streptokokken zijn in opmars in ons land: hoe kan je het herkennen? © Shutterstock

Steeds meer gevallen van besmette­lij­ke streptokok­ken in ons land: hoe voorkom en behandel je het? “Een zware infectie kan je doodziek doen voelen”

Het universitair ziekenhuis van Antwerpen trekt aan de alarmbel: steeds meer mensen belanden op de spoed met de streptokokbacterie. Aan onze redactie werd bevestigd dat het deze maand over minstens 130 gevallen gaat. Hoe loop je streptokokken op? En kan je het eenvoudig behandelen? Dokters Philippe Jorens (UZA) en Francois Vermeulen (UZ Leuven) geven uitleg. “Hoe langer je wacht met antibiotica, hoe kleiner de overlevingskansen van de patiënt.”

 1. Wat doet 4/5 werken voor je gezondheid? En hoeveel loon verlies je erdoor?
  PREMIUM

  Wat doet 4/5 werken voor je gezondheid? En hoeveel loon verlies je erdoor?

  De juiste keuzes maken op en over het werk, daar stopt de Vlaming veel denktijd – en piekertijd – in. Dat is logisch, want de consequenties zijn bijna altijd groot omdat je zoveel uren doorbrengt op je werk. En de keuzes die je maakt, kunnen grote gevolgen hebben voor de rest van je loopbaan. Maar hoe maak je dan de juiste keuzes? Onze werkexpert Stijn Baert keek hiervoor naar de wetenschap: “Onderzoek heeft bewezen dat bepaalde keuzes goed voor je zijn.”
 2. 1 op 100 mensen lijdt aan syndroom van Sjögren, maar velen weten het niet: “En een snelle diagnose is net belangrijk voor de levenskwaliteit”
  PREMIUM

  1 op 100 mensen lijdt aan syndroom van Sjögren, maar velen weten het niet: “En een snelle diagnose is net belangrijk voor de levenskwa­li­teit”

  Hoewel het syndroom van Sjögren na reumatoïde artritis de meest voorkomende reumatische auto-immuunziekte is, blijft de ziekte bij het grote publiek onbekend. “Exacte cijfers voor België ontbreken, maar volgens buitenlandse studies kampt tot ongeveer één procent van de bevolking met de ziekte”, zegt dr. Isabelle Peene, kliniekhoofd reumatologie aan het UZ Gent. De belangrijkste kenmerken? Droge ogen, droge mond, spier- en gewrichtsklachten en vermoeidheid.
 1. Karel (40) belegt maandelijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuille: “Centjesaandelen zijn nooit een goed idee”
  PREMIUM

  Karel (40) belegt maande­lijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuil­le: “Centjes­aan­de­len zijn nooit een goed idee”

  Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welk advies kunnen ze geven? Vandaag laten we Karel Martens* (40) uit Spiere-Helkijn aan het woord. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal en velt een pittig oordeel. “Het is me een raadsel waarom je in bpost zou beleggen. Alles loopt er voortdurend mis.”