Spiritus, slaolie, een strijkijzer en een kurk: zo krijg je alle vlekken en kringen van kaarsvet weg
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week legt ze uit hoe je vlekken en kringen van kaarsvet verwijdert. En dat kan met soms verrassende producten.
Een lezer van deze rubriek zit met de handen in het haar. “Op mijn mangohouten salontafels zijn vlakken van kaarsvet gekomen. Ik heb ze laten opdrogen en het kaarsvet er daarna met een kunststof schrapertje af gehaald. Alleen: nu zijn er zichtbare kringen op het hout. Ik heb het gegoogeld, maar heb de oplossing nog niet gevonden.”
Dan ben je bij onze schoonmaakgoeroe aan het juiste adres. “Ik ben zelf een echt kaarsenmeisje. Of eigenlijk: kaarsenvrouwtje. Ik ben geen meisje meer. 's Ochtends steek ik altijd drie theelichtjes aan, dat is mijn ritueel. Laatst wilde ik weer kaarsen kopen, maar ik moest echt grabbelen in het schap. We moeten bezuinigen, dus gaan heel veel mensen weer kaarsen branden. Eerst had je de wc-rollen, nu de theelichten. Bij elke crisis hoort een product...”
Zo verwijder je kaarsvet van houten meubels
Maar goed: kaarsvet dus. “Kaarsvetvlekken zijn moeilijke vlekken waar echt wel even onze aandacht bij nodig is”, steekt Marja van wal. “Stel: er is kaarsvet gemorst op je houten tafel. Je kunt er meteen een ijsblokje op doen, zodat het koud en hard wordt. Dan kun je met je mooi gelakte nagels het grootste deel van het kaarsvet eraf halen. Of doe het met iets van plastic, zodat je geen beschadigingen veroorzaakt. Ga dus niet priegelen met een scherp mesje.”
Zet het strijkijzer op de laagste stand. Niet op de stoomstand, want dan maak je vochtvlekken.
Vaak blijft er toch nog iets zitten. Een laagje dat je niet makkelijk weg krijgt. “En nu wordt het even moeilijk. Je wilt natuurlijk dat je tafeltje weer mooi glimt en glad wordt. Je neemt een stuk keukenpapier en vouwt dit dubbel. Dan leg je het op de plek en ga je met het strijkijzer in de weer.
Dat klinkt best spannend, dus zet het strijkijzer op de laagste stand. Niet op de stoomstand, want dan maak je vochtvlekken. Het papiertje neemt door dat strijkijzer steeds wat op, je ziet het vet erin trekken. Je maakt het warm, en het papier zuigt het vet op. Zet het strijkijzer steeds wat hoger, totdat je ziet dat er wat vet loskomt. Kijk elke keer goed. En: neem steeds een stukje schoon papier. Op een gegeven moment is het vet uit het hout verdwenen.”
Witte kringen uit je tafel krijgen
Maar: er blijft een kring achter. “Of het ziet er wittig uit. Nu heb ik een hele ouderwetse methode, waar eigenlijk geen betere voor bestaat. Wat heb je nodig? Een ouderwetse kurk, spiritus, slaolie en een bakje. Je vult dat bakje voor twee derde met slaolie en voor een derde met spiritus. Met die kurk ga je dan door dat sopje. Dat is best wel wat werk, want de spiritus en slaolie vermengen niet goed. Dus je moet steeds blijven draaien”, vertelt Marja enthousiast.
Als je denkt: ‘die Marja met die tips van haar, dat slaat nergens op’, juist dán, zie je ineens wat grijs schuim tevoorschijn komen.
Vervolgens haal je die kurk uit het mengseltje. “Met de kurk ga je al draaiend over het stukje hout. En maar draaien en maar draaien... Totdat je denkt: ‘die Marja met die tips van haar, dat slaat nergens op’. En dan, juist dán, zie je ineens wat grijs schuim tevoorschijn komen. Dan zal je merken, als je dat wegveegt en je gaat nog even met wat boenwas over het hout, dat de vlekken weg zijn. Dat is toch wel een klein wondertje. Het werkt ook bij waterkringen. Ik hoop heel erg dat ik de mevrouw met het tafeltje zo heb geholpen.”
Voorkomen is beter dan genezen. “Ik heb al eens verteld dat je met wat zout water kan vermijden dat een kaars gaat lekken. Maar ik heb nog een tipje. Soms krijg je een kaars niet makkelijk in of uit de kandelaar. Omdat je toch al met slaolie hebt gewerkt, moet je die slaolie even aan de onderkant van de kaars dopen. Een handcrème of iets anders vets werkt ook. Je zal zien: de kaars glijdt zo die kandelaar weer in.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pakje boter werd op twee jaar tijd meer dan 40% duurder: wat kan je doen als consument? “Als de ene olie in prijs stijgt, stijgen de alternatieven ook”
De inflatie in ons land is opnieuw gestegen. Grote boosdoener is de voedingssector. Daarin springen vooral de prijzen van vetstoffen in het oog: die zijn in twee jaar tijd liefst 41,5 procent duurder geworden. Hoe komt dat? Zijn er goedkopere alternatieven voor in de keuken? En wat mogen we verwachten van de nabije toekomst? Retailexpert Pierre-Alexandre Billiet ( Gondola) geeft duiding en advies: “Supermarkten hebben geen buffer meer, alles wordt meteen doorgerekend aan de consument.” -
Vrijdag hamburgerdag: wat is een ‘smashed’ burger? En hoe maak je ze zelf? “Zowel sappig als enorm krokant”
Met een ‘gewone’ hamburger doe je nooit iets mis, maar tegenwoordig zie je daarnaast ‘smashed burgers’ opduiken. In Amerika zijn deze platgeslagen hamburgers al langer populair en ook in ons land winnen ze steeds meer aan terrein. Wat is zo’n smashed burger? Hoe maak je ze zelf? En waar kan je ze bestellen in België? Paolo Guffens van burgerrestaurant Plump in Antwerpen legt uit. -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
-
PREMIUM
“Niet-alcoholische leververvetting is de ziekte van de toekomst”: zo hou je je lever in topvorm
Altijd moe zijn en toch elke nacht wakker worden. Er niet in slagen om gewicht te verliezen, ondanks sport en aandacht voor wat op het bord ligt. Vruchtbaarheidsproblemen, een onzuivere huid. “Allemaal aanwijzingen voor leverproblemen”, zegt voedingsdeskundige Amandine De Paepe. Ze legt uit wanneer er alarmbellen moeten afgaan én wat je kan doen om je lever in topvorm te houden. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
PREMIUM
“Snurken is een zwaar onderschatte medische alarmkreet”: wanneer is het gevaarlijk en wat kan je eraan doen?
Snurken staat bekend als een gênante en irritante, maar onschuldige kwaal. Ten onrechte: we beseffen steeds meer dat het ronduit gevaarlijk is. En de ronker zélf is meestal niet het grootste slachtoffer. “We weten al lang dat een gebrekkige slaapkwaliteit tot cardiovasculaire, hormonale en psychologische problemen kan leiden”, zegt Dr. Miche De Meyer van de slaapkliniek van het UZ Brussel, die advies geeft voor snurkers en hun partners.