Het is gezellig en ruikt lekker, maar misschien is een kaars niet al te best voor je gezondheid. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Het is gezellig en ruikt lekker, maar misschien is een kaars niet al te best voor je gezondheid. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit. © Getty Images | Joel Hoylaerts, Photo News

“Sommige kaarsen kunnen kankerverwekkend zijn”: Zo kies je een (geur)kaars die niet schadelijk is voor je gezondheid

Nu de donkere dagen in aantocht zijn willen we graag wat meer gezelligheid en steken we eens graag een kaarsje aan. Liefst zelfs met een met een lekkere geur. Maar zijn kaarsen wel goed voor je gezondheid? “Er kunnen bepaalde stoffen vrijkomen die kankerverwekkend zijn”, zegt toxicoloog Jan Tytgat. Lees hier waar je op moet letten als je toch voor een kaars kiest.

 1. “Het dagelijkse praatje met je collega’s tijdens hun rookpauze is riskanter dan je denkt”: hoe ongezond is passief roken?
  PREMIUM

  “Het dagelijkse praatje met je collega’s tijdens hun rookpauze is riskanter dan je denkt”: hoe ongezond is passief roken?

  In Vlaanderen geraakt roken steeds meer in het verdomhoekje. En gelukkig maar – want het blijft erg schadelijk voor de gezondheid. Toch is 16 procent van de bevolking boven de 15 jaar een actieve roker – drie op de vier rookt zelfs dagelijks. En dat brengt ook heel wat klachten voor de mensen rondom hen met zich mee. Welke risico’s loop je wanneer je partner of collega’s roken? Wat zijn de blijvende gevolgen voor jonge kinderen? En is die schade omkeerbaar? Longarts Guy Joos (UZ Gent): “Als je moeder rookte tijdens de zwangerschap, heb je écht geen eerlijke start in het leven gekregen.”
 1. Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
  Independer

  Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangen­de zon: wie is er dan aansprake­lijk?

  Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij.
 2. “Buikvet is een reservevoorraad die je lichaam aanlegt, maar allesbehalve gezond”: zo werk je je buikje weg tegen de zomer
  PREMIUM

  “Buikvet is een reserve­voor­raad die je lichaam aanlegt, maar allesbehal­ve gezond”: zo werk je je buikje weg tegen de zomer

  Aan het begin van het jaar gaan we massaal de gezonde toer op. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. “Visceraal vet dat zich ophoopt rond de organen kan leiden tot ontstekingen en een verstoorde hormoonhuishouding”, zegt diëtist Martijn Henckens. Hij legt uit hoe je dit kunt aanpakken.