Florke liet de slimme lampen van Nobi installeren in haar huis: “De lamp zegt ook ‘goedemorgen, Florke’ als ik opsta.”
Volledig scherm
PREMIUM
Florke liet de slimme lampen van Nobi installeren in haar huis: “De lamp zegt ook ‘goedemorgen, Florke’ als ik opsta.” © Kenneth Dée

‘Slimme lamp’ helpt bejaarden langer thuis te wonen: “Onze AI-modellen wéten wanneer iemand valt”

Het Belgische bedrijf Nobi uit Wilrijk installeert slimme lampen bij oude mensen, zodat ze langer thuis kunnen wonen. De toestellen detecteren met een camera of radar wanneer de bewoner valt en verwittigen meteen een familielid, zodat ze niet urenlang op een koude vloer moeten wachten op hulp. Florke, een dame van 85, liet zo’n lamp installeren: “Het is vooral voor mijn dochters gemoedsrust dat we de lamp hier hebben geplaatst”, vertelt ze.

 1. 7 voedingsmiddelen die volgens voedingsdeskundige veroudering afremmen: “Tal van 100-jarigen roemen eieren als hun geheim ingrediënt”
  PREMIUM

  7 voedings­mid­de­len die volgens voedings­des­kun­di­ge veroude­ring afremmen: “Tal van 100-jarigen roemen eieren als hun geheim ingrediënt”

  Belgen worden gemiddeld zo’n 26 jaar ouder dan een eeuw geleden, maar toch doen we dat niet altijd in goede gezondheid. “Hoe we verouderen, is voor 49 procent genetisch bepaald. De overige 51 procent is het gevolg van omgevingsfactoren zoals voeding: dat kraakt of maakt je gezondheid”, stelt Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. Welke voedingsmiddelen helpen dan tegen veroudering?
 2. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.