Doctor in de farmaceutische wetenschappen Geert Vergote
Volledig scherm
PREMIUM
Doctor in de farmaceutische wetenschappen Geert Vergote © Getty Images

Slechts 6 van 20 geteste vitamine D supplementen bieden de correcte dosis: welke koop je het best?

Door een gebrek aan zonlicht hebben zeven op de tien vrouwen en negen op de tien mannen tijdens de herfst en winter een verhoogd risico op een vitamine D-tekort. Moeten we dan allemaal massaal vitaminesupplementen slikken? Geert Vergote, doctor in de farmaceutische wetenschappen en gastprofessor Farmaceutische zorg (Odisee), vertelt in 9 stellingen waarom vitamine D zo belangrijk is en waarop je moet letten. Daarnaast worden in het artikel ook twintig merken uit diverse winkels onder de loep genomen.

  1. Boter of margarine: wat is het best voor je gezondheid en welke margarines kies je best? “Hier zit visolie in en dat is een goede zaak”
    PREMIUM

    Boter of margarine: wat is het best voor je gezondheid en welke margarines kies je best? “Hier zit visolie in en dat is een goede zaak”

    Hoewel de meeste mensen geen of weinig verschil zien tussen echte boter en makkelijk smeerbare margarine, is dat verschil qua productieproces en samenstelling wel groot. Terwijl boter minstens 80 procent vetstof moet bevatten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse consumentenbond dat smeerbare margarine meer water dan vet bevat. En dat is sowieso beter voor je gezondheid, aldus diëtiste Sanne Mouha, die ook de samenstelling van veel verkochte margarines onderzocht.