Slapend energiecontract kost u meer dan u denkt
EnergieDe federale energieregulator CREG becijferde recent dat één miljoen gezinnen meer dan 500 euro per jaar te veel betalen omdat ze niet op zoek gaan naar een goedkoper energiecontract. Vooral de slapende energiecontracten zijn een doorn in het oog. Veel gezinnen blijven gebonden aan dure contracten die de leveranciers jaar na jaar verlengen. Mijnenergie.be bekijkt of zo’n stilzwijgende overeenkomst wel toegelaten is.
Delen per e-mail
Uw energieleverancier gaat er aan het einde van uw contractduur automatisch vanuit dat u de verbintenis zult verlengen. Wie dus niet zelf actie onderneemt en zijn contract opzegt of met een andere energieleverancier in zee gaat, blijft energie afnemen van dat energiebedrijf. Dat verklaart in grote mate waarom meer dan 900.000 gezinnen, goed voor 18 procent van de huishoudens, sinds de liberalisering van de markt in 2007 nog nooit van elektriciteitscontract is veranderd.
Energieregulator vraagt afschaffing
Die procedure blijkt volkomen wettelijk, al is de leverancier wel verplicht om u minstens één maand vooraf schriftelijk op de hoogte te brengen van de stilzwijgende verlenging. Reageert u niet, dan volgt een stilzwijgende verlenging. Wie zo’n correspondentie ontvangt, doet er dus goed aan meteen tot de actie over te gaan. Al ligt dat voor veel huishoudens dus blijkbaar niet voor de hand.
De CREG pleit daarom voor het afschaffen van slapende contracten zodat er niet langer automatisch van een verlenging of vernieuwing sprake is. Test-Aankoop liet eerder al optekenen dat de bal in het kamp van de overheid ligt. Test-Aankoop suggereerde dat de minister van consumentenzaken een verbod zou kunnen instellen op de stilzwijgende verlenging van een energiecontract, indien de voorwaarden van dat contract minder gunstig zijn dan de voorwaarden die de leverancier aan nieuwe klanten aanbiedt.
Waarom ongunstig?
Een stilzwijgende verlenging heeft vaak een nefaste impact op uw factuurbedrag. Het nieuwe contract steunt op niet-geactualiseerde en veel minder gunstige voorwaarden, terwijl er op de markt meer lucratieve alternatieven te vinden zijn. Bovendien sloot u vorig jaar misschien wel een energiecontract af omwille van de aanlokkelijke kortingen die uw leverancier destijds afficheerde. Die voordelen gelden meestal slechts voor één jaar, waardoor u bij verlenging automatisch een hogere prijs betaalt. Wie een ander contract afsluit, maakt dus automatisch opnieuw aanspraak op voordelige acties.
Eenvoudig en gratis
Goed om weten is dat overstappen naar een andere leverancier snel en eenvoudig gebeurt. U hoeft enkel een nieuw contract af te sluiten met uw nieuwe energieleverancier. Die regelt dan alles met uw oude leverancier en met de netbeheerder, en zorgt voor de beëindiging van uw oude energiecontract. Die procedure is volledig gratis. U hoeft enkel rekening te houden met een overstaptermijn van één maand.
Lees meer op Mijnenergie.be:
Bron: mijnenergie.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken
Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek. -
PREMIUM
“Dit is gewoon een blok gelatine”: topchef Luc Bellings proeft en pimpt 20 desserts uit de supermarkt
-
-
PREMIUM
‘Topdokter’ legt uit hoe je je brein kan trainen en rust kan gunnen: “Zelfs de kleinste positieve gedachte kan de elektrische activiteit veranderen”
Geen orgaan zo boeiend en mysterieus als onze hersenen, vindt neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle (55), bij het grote publiek bekend als topdokter in de gelijknamige serie op Vier. “Zien hoe taxichauffeurs uit Londen, die het hele stadsplan uit hun hoofd kennen, een grotere hippocampus ontwikkelen ... Mooi toch?” De les die we daar allemaal uit kunnen onthouden: oefening baart kunst, ook voor ons brein. Maar hoe werkt ons brein? Wat kunnen we doen om het zolang mogelijk in topvorm te houden? En kunnen aandoeningen als dementie door hersenoefeningen behandeld worden? -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
PREMIUM16
De voornaamste rijkdom van de Belg zit in de grond waarop zijn woning staat: is het interessant om erin te investeren?
-
PREMIUM
Inflatie zal nog meer stijgen: hoe bescherm je jezelf? Onze geldexpert geeft advies