Professor Johan Verbraecken (UZA).
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Johan Verbraecken (UZA). © Steven Richardson

“Slaapapneu is een sluipmoordenaar, hij put je volledig uit”: professor vertelt wat de klachten zijn en wat je eraan kan doen

Het Waalse antisnurkbedrijf Nyxoah ontwikkelde een minichip tegen slaapapneu, een aandoening waar heel wat Belgen last van hebben. Dat ziet ook professor Johan Verbraecken van de Antwerpse slaapkliniek. “Die mensen zien echt wel af. Je ademhaling stopt voor minstens tien seconden, en dat zo’n tien tot twintig keer per uur, of zelfs meer.” Sommige klachten hebben een medische oorzaak, maar veel begint bij een ongezonde levensstijl. De professor legt op de Internationale Dag van de Slaap de regels van een gezonde slaap uit en wat je kan doen om slaapapneu te voorkomen.

25 reacties

 • Marc Ruys

  4 weken geleden
  Marc Ruys , ik treed de heer Wilfried Bellens volledig bij , ik slaap reeds meer dan 20 jaar met zo een C-pap toestel , geweldige ervaring terug goed kunnen slapen , maar 20 jaar terug was het in UZ Gent zo , als je toestel 13.000 uren had gedraaid kreeg je automatisch een nieuw toestel , of het goed was of niet , nu moet het helemaal stuk zijn voor het word vervangen , men vergeet wel als je gewoon bent om met een toestel te slapen , slaap je niet zonder dat toestel (groot probleem dus)
 • Peter Van Grimbergen

  1 maand geleden
  Ik slaap al jaren met een c pap toestel dat Dr Pevernagie in het Uz Gent mij voorgeschreven had.En inderdaad in het begin (lees eerste maanden) is het niet gemakkelijk maar uiteindelijk word je het gewoon.En de nieuwe c pap toestellen zijn veel beter dan de oude ,geen condens meer en bijna geen lawaai.En als ik eens een nachtje het niet opzet voel ik me de dag nadien echt niet zo fris.En blij dat dr Pevernagie terug is.
 • Wilfried Bellens

  1 maand geleden
  Er is een jaarlijk contole, toestel wordt uitgelezen maar op uitgan of juiste werking geen controle. Ik zelf groote probleem gehad. U slaapt en hebt geen besef dat het toestel niet na behoren werkt. Mijn vrouw heeft gezegt dat dit niet normaal was. Bijkomende controle gevraagd, alleen uitlezen van toestel enkel starten. Docter heeft mij volledig onderzocht geen vaststelling. Dus probleem beef. Na veertiendagen heeft mijn vrouw met smaartfoon op genomen. Toestel is direct vervangen.
 • Pieter De Koninck

  1 maand geleden
  Ik was zwaar vermoeid, maar me totaal niet bewust van de term -slaapapneu-. Pas wanneer ik bij een vriend op de zetel bleef slapen, en ik meermaals een verstikkingsgevoel had, ben ik op consultatie geweest in het OLV ziekenhuis. Na de test (nachtje slapen daar) kreeg ik het verdict van 100x stoppen met ademenen, per minuut. De dag voor dat verdict viel ik in slaap in de auto, gelukkig op een recht stuk, en slechts voor enkele seconden. De CPAP geeft me een ander leven, vol energie en plezier.
 • MICHEL LOMBAERTS

  8 maanden geleden
  3 jaar geleden burn out gehad, deels door zware slaapapneu van 31x/u met ademstops tussen 20 à 40sec. Heel mijn lichaam tot de kleinste botjes deden al maanden pijn, tot ik op een dag nimmer vooruit en achteruit kon... k vroeg a dokter dan na een paar maanden thuis of ik een slaaptest kan ondergaan omdat mijn oververmoeidheid nog steeds niet beter was. Ik had totaal geen ongezonde levensstijl! En mijn dr zei ook dat ik niet de symptomen had, nee dus, toch na maanden nog eens gevr en zie...
 1. Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?
  Play

  Uitgelegd. Wat is lachgas en hoe gevaarlijk is het?

 2. Man probeert tijdens politieachtervolging auto te stelen
  Play

  Man probeert tijdens politieach­ter­vol­ging auto te stelen