Dokter Ula Maniewski-Kelner geeft uitleg over de huidaandoening schurft en hoe je die kunt behandelen.
Volledig scherm
PREMIUM
Dokter Ula Maniewski-Kelner geeft uitleg over de huidaandoening schurft en hoe je die kunt behandelen. © Shutterstock/ rv

“Schurft kan iedereen treffen, ook met de beste hygiëne”: arts geeft advies om de huidziekte aan te pakken. Een oplossing heb je al voor 14 euro

De laatste jaren zien dokters opnieuw vaker patiënten met schurft in hun praktijk. Dokter Ula Maniewski-Kelner, infectiologe bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, legt alles uit over de huidaandoening. “ We kunnen geen immuniteit opbouwen tegen de schurftmijt. En dan is een herbesmetting snel gebeurd.”

 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. “Impetigo ontstaat door een bacterie die we allemaal op onze huid dragen”: dermatoloog geeft advies om deze lelijke huidziekte te voorkomen en behandelen
  PREMIUM

  “Impetigo ontstaat door een bacterie die we allemaal op onze huid dragen”: dermato­loog geeft advies om deze lelijke huidziekte te voorkomen en behandelen

  Je hebt ze al gezien: de vuile korsten rond de neus van kinderen, nadat ze een week met een snotneus hebben rondgelopen. Er bestaat een mooi woord voor die vuiligheid: een krentenbaard. Minder mooi wordt het impetigo genoemd. De infectie komt niet alleen bij kinderen voor. Ook volwassen kunnen ze oplopen. Maar waarom gebeurt dat vooral in de zomer? Hoe krijg je ze? En hoe krijg je ze weer weg?
 3. Onbelast of fiscaal voordelig bijverdienen? Dit zijn de mogelijkheden en hun voor- en nadelen
  Jobat

  Onbelast of fiscaal voordelig bijverdie­nen? Dit zijn de mogelijkhe­den en hun voor- en nadelen

  Torenhoge energierekeningen, een (super)dure supermarktkar, meer betalen op café en restaurant... In het licht van alle extra kosten die we op ons bord krijgen, is een extraatje op de eigen rekening natuurlijk meer dan welkom. De snelste weg naar meer inkomen is het aannemen van een bijbaan. Maar moet je dan niet meer belastingen betalen? Hoe zorg je ervoor dat je met alles in orde bent? En welke jobs mag je naast je huidige baan oppikken? Jobat.be maakt je wegwijs.
 1. “Krijg je zona op je gezicht, ga dan onmiddellijk naar de spoed of je huisarts”: wat is zona of gordelroos en hoe kan je dat behandelen?
  PREMIUM

  “Krijg je zona op je gezicht, ga dan onmiddel­lijk naar de spoed of je huisarts”: wat is zona of gordelroos en hoe kan je dat behandelen?

  De term zona of gordelroos is je wellicht niet onbekend. Jaarlijks krijgen 3 tot 7 mensen op 1.000 af te rekenen met deze huidziekte. Waar komt deze zona juist vandaan en hoe weet je of jij er ook mee te maken hebt? En vooral: hoe ga je de aandoening nu te lijf? Dermatoloog prof. dr. Reinhart Speeckaert geeft advies: “We gebruiken soms een crème met capsaïcine – een stof die ook in pepers zit. De peper gaat de zenuwen overbelasten en verstemt de pijnprikkel met een branderig gevoel.”