Radijzen in alle vormen en kleuren: zo oogst je de perfecte knolletjes
HLN ShopMet een radijs ga je geen weelderige insectenwereld aantrekken. Maar ze zijn ideaal om je kinderen warm te maken voor de moestuin. Twee weken na het zaaien zie je al resultaat. HLN Shop vroeg aan bekende moestuinier Wim Lybaert hoe je dit het best aanpakt.
Alle kleuren en vormen
Wit, lila, geel of groenig, plat, rond of langwerpig: radijzen zijn er in alle vormen en kleuren, met elk z’n eigen smaak en nuance in die typische scherpte en combinatie van zoet en bitter. Door veel verschillende rassen te kopen kun je de oogst beter spreiden. Het klassieke rozerode radijsje is een echte lentegroente: zodra de dagen en nachten in mei niet meer onder de 10-15°C duiken, is het beste eraf. Andere rassen zijn dan weer interessanter om in juni te kweken. Maar tenzij je koele, schaduwrijke plekjes hebt, is het géén goed idee om radijsjes in de zomer te kweken. In het najaar, met een zaaiperiode in augustus-september, kan het dan weer wel.
Wil je een weelderige moestuin aanleggen? In dit boek bundelt Wim Lybaert zijn beste tips om met succes meer dan 50 soorten groenten te kweken
Feiten
• Een radijs groeit altijd en overal, alleen de warmte zit haar dwars.
• Radijzen zijn koolgewassen, maar groeien zo kort en met zo weinig impact dat je ze overal kan zaaien.
• Zaaien: voorjaar en einde zomer, afhankelijk van het ras
• Oogsten: voorjaar tot najaar, afhankelijk van het ras
• Plantafstand in de rij: 3 cm
• Plantafstand tussen de rijen: 10 cm
Zaaien
Radijzen kun je alleen zaaien. Het is eenvoudig want ze kiemen altijd. Het is een van de eerste groenten die je buiten kan zaaien: begin maart al. Dat kan netjes in rijen, maar ze lenen zich ook goed voor kronkelwegjes op bedden waar nog niets staat of in groepjes tussen andere groenten door. Veel tuiniers gebruiken radijzen om te markeren waar andere groenten staan: ze zaaien bijvoorbeeld rijtjes radijzen tussen de rijtjes wortelen. Zo zie je goed waar de wortelen zijn gezaaid, en tegen de tijd dat die wortelen meer plaats nodig hebben, zijn je radijzen allang geoogst en opgegeten.
Maak een geul van 0,5 cm diep. Leg er om de 3 tot 5 cm een zaadje in en bedek weer met grond. Druk zacht aan en geef water. Na twee weken zullen de eerste radijzen al boven de grond uitpiepen. Dat is het signaal om een nieuw rijtje radijzen te zaaien: als je om de twee weken zaait, eet je het hele voorjaar lang knapperig verse radijzen.
Verzorgen
Radijzen kunnen uitstekend tegen de koude, maar een beetje water hebben ze wel regelmatig nodig. Op zandgrond zeker en vast, maar ook met andere grondsoorten let je beter op in droge maanden. Omdat radijzen oppervlakkig groeien, hebben ze sneller last van droogte dan groenten die dieper groeien en wortelen. Elke week even met de gieter langsgaan is dus niet slecht. Doe dat regelmatig met kleine beetjes. Een radijs die plots veel water krijgt na een lange periode van droogte, gaat vaak openbarsten. Sommige tuiniers, vooral op zandgrond, hebben last van aardvlooien bij radijzen. De grond voeden met compost en regelmatig water geven, zodat je snel kan oogsten, is de voornaamste remedie. Voor de meeste andere plagen is een radijs immuun door zijn korte groeitijd.
Snel en gemakkelijk je planten begieten? Hier shop je een handige tuinslang met flinke korting
Oogsten
Radijzen laten zich gemakkelijk met de hand uit de grond trekken. Omdat het topje van de radijs vaak boven de grond uitsteekt, zie je het meestal als de radijs dik genoeg is om te oogsten. Je kan gerust de dikste radijzen eerst uit de grond trekken en de andere nog wat laten doorgroeien. Laat ze alleen niet te lang staan, want dan worden ze beurs en onsmakelijk.
Lees ook:
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“De ‘hardwerkende Vlaming’ is misschien een cliché, maar ook realiteit”: 5 stellingen over het nijpend personeelstekort
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
-
Tweakers.net
E-reader in je koffer? Aan deze modellen beleef je het langst plezier
Zin om te lezen op reis, maar heb je beperkte bagageruimte? Geen nood: met een e-reader neem je een volledige bibliotheek mee. Eric van Ballegoie, expert bij technologiesite Tweakers, legt uit welke toestellen aanraders zijn en waar de verschillen zitten. -
WEEKENDTIP. 13 zomerbars in Vlaanderen die heerlijke streekproducten serveren: van topbieren tot ijsjes en brunch
-
PREMIUM10
VIDEO. Kijk binnen in deze luxueuze penthouse op het Antwerpse Eilandje met dakterras en zwembad
Eric en Anne ruilden hun villa in Kapellen voor een penthouse in Antwerpen. Het koppel hoefde nergens op in te boeten, want ze wonen nog steeds riant, in alle luxe en comfort én met een zwembad op het dakterras. Voor de uitwerking en inrichting van het topproject deden ze een beroep op het beste wat België te bieden heeft. Onze woonexpert Björn Cocquyt bracht hen een bezoek in 2019. -
Livios
Je kan nu ook zonnepanelen huren: wat zijn de voor-en nadelen?
Wil je besparen op je energiefactuur met de installatie van zonnepanelen? Dan zal je eerst moeten een flinke investering moeten doen, vooraleer je er financieel voordeel uithaalt. Maar er duiken hier en daar ook initiatieven op waarbij je zonnepanelen kan huren. Hoe werkt dat precies? En hoe interessant is het? Bouwsite Livios zocht het uit.