Rabobank.be stopt ermee: wat gebeurt er met je spaarrekening?
SparenRabobank.be trekt zich uit ons land terug. Daarnaast hebben in Nederland nog enkele andere banken onlangs hun spaaractiviteiten stopgezet. Wat gebeurt er in dat geval met jouw centen? Spaargids.be weet raad.
Door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten banken betalen voor het spaargeld dat ze er stallen. Dat verklaart meteen ook grotendeels waarom de bank weinig interesse toont in je spaargeld en zich beperkt tot het toekennen van de wettelijke minimumrente van 0,11% (0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie). Sterker nog: verschillende banken trekken hun spaarrekeningen zelfs uit de markt terug. Dat is in België onder meer het geval voor Rabobank.be. Nadat Moneyyou ons land al verliet in 2019, trok het intussen ook de stekker uit zijn spaaractiviteiten in Nederland. Ook Aegon treedt er in zijn voetsporen.
Geen algemene regelgeving
Volgens Isabelle Marchand, woordvoerder van bankenkoepel Febelfin, bestaat er geen specifieke regelgeving rond het stopzetten van spaaractiviteiten. “Het is wel zo dat de bank dat minstens twee maanden vooraf moet melden aan de klanten, zodanig ze over voldoende tijd beschikken om een andere bank te kiezen en hun tegoeden over te dragen.”
Overname door andere bank
Een mogelijk scenario bestaat uit de overname van de spaarportefeuille door een andere speler. Zo nam Keytrade Bank in 2019 de activiteiten van Moneyyou in België over. De klant beslist in dat geval zelf of hij zijn spaarcenten mee verhuist. Rabobank.be ging vergeefs op zoek naar een overnemer van haar spaarportefeuille. Aangezien dat niet lukte, werkte de bank voor haar klanten een stelselmatige uitfasering uit. Het verlaagde de spaarrente op 1 juli 2020 tot het wettelijke minimum en schrijft de resterende spaarsaldi op 1 juli 2022 over naar een zichtrekening van Rabobank.be. Op een later tijdstip volgt de afsluiting van die zichtrekening.
Op zoek naar een interessante spaarrekening? Lees hier welke spelers het meest bieden
Storting naar tegenrekening
Verschillende (online) spaarbanken bieden geen zichtrekening aan. Het storten van en naar de spaarrekening gebeurt dan via een zichtrekening bij een andere bank, ook wel de tegenrekening genoemd. In het geval van Moneyyou en Aegon in Nederland boekt de bank het spaargeld van de klant na het stopzetten van de spaarrekening over naar zo’n tegenrekening.
Wat bij een faillissement?
Wanneer de bank enkel zijn spaaractiviteiten stopzet en niet failliet gaat, zijn er dus verschillende pistes mogelijk. Bij een faillissement van de bank ziet het plaatje er anders uit. In dat geval vormt het depositogarantiestelsel een cruciale factor.
Depositogarantiestelsel
De Europese Unie verplicht alle Europese landen om een depositogarantiestelsel te organiseren. Dat zorgt ervoor dat als een bank failliet gaat, elke rekeninghouder beschermd is tot 100.000 euro op alle zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons samen. Die garantie geldt per persoon. Wanneer je samen met je partner 200.000 euro bij een bank hebt uitstaan, dan krijg je bij een faillissement dat geld dus integraal terug. Overschrijden jouw saldi die grens, dan is het veiliger om je spaarcenten over verschillende banken te spreiden.
Wat met slapende rekeningen?
Als je gedurende vijf jaar geen contact meer hebt gehad met je bank en in die periode ook geen verrichtingen meer uitvoerde via je rekening, dan beschouwt de bank die tegoeden als slapend. Onder slapende tegoeden vallen naast klassieke rekeningen ook effectenrekeningen, kluizen en levensverzekeringen waarvan jij het recht op uitbetaling hebt.
Hoe kan je weten of je een slapende rekening hebt?
Op www.slapendetegoeden.be kan je opzoeken of je een slapende rekening hebt. Je moet daartoe inloggen met je elektronische identiteitskaart (eID) of token.
Wat gebeurt er met een slapende rekening?
Wanneer je bank merkt dat jouw rekening slapend is, zal die contact met je opnemen. Slaagt de bank er niet in je te bereiken of onderneem je zelf geen actie, dan maakt de bank je geld over aan de Deposito- en Consignatiekas van de federale overheid. In dat geval heb je nog dertig jaar tijd om je gelden op te eisen. Daarna is de dertigjarige verjaring van toepassing en komt het tegoed definitief aan de schatkist toe. In tussentijd bepaalt de Minister van Financiën de rente. Sinds mei 2016 bedraagt die nul procent.µ
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stijn Baert proeft steak-friet in 4 bekende traditiezaken in Vlaanderen: waar eet je de beste? “Qua prijs-kwaliteit is deze onklopbaar”
Met biefstuk-friet kan je iedereen een plezier doen, maar waar eet je de lekkerste versie? HLN-foodie Stijn Baert gaat maandelijks op zoek in Vlaanderen. “Als ik niet zo ver woonde, kwam ik hier zeker een paar keer per jaar eten", verzucht Stijn na zijn bezoek aan vier brasserieën met oog voor authenticiteit, getipt door de HLN-lezers. Moet de voorlopige nummer één op de restokaart plaats maken? “Ook de kropsla, de witloofsalade en de mayonaise benaderden de perfectie.” -
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
PREMIUM
De centrale banken verhogen de rente: is dit een goed moment om te beleggen in bankaandelen?
Aan beide kanten van de oceaan verhogen de centrale banken de rente. Woensdag deed de Federal Reserve er al 25 basispunten (0,25%) bij. Gisteren was het de beurt aan de Europese Centrale Bank om de rente met 50 basispunten (0,50%) op te trekken. Daarmee stijgt de rente die ‘gewone’ banken op hun geld krijgen. Betekent dat ook meer winst voor die banken? En is het nu dus het ideale moment om te beleggen in hun aandelen en die van andere financiële ondernemingen? We vroegen het aan onze geldexpert Pascal Paepen. -
-
PREMIUM
Makelaar Bert Tock (‘Costa Belgica’) toont zijn eigen woonst op Marbella: “90 m2, dat is toch meer dan genoeg voor twee?”
In ‘Costa Belgica’ (VTM) verkoopt makelaar Bert Tock miljoenenvilla’s, maar zelf woont hij met zijn vrouw Inge in Marbella bewust in een bescheiden, maar stijlvol gerenoveerd huisje van 90 m². Onze woonexpert Björn Cocquyt bracht hen een bezoek. “We leven hier toch voornamelijk buiten.” -
vtwonen
Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart. -
FILM
STREAMINGTIP. ‘And Just Like That... The Documentary’: Carrie Bradshaw blijft fascineren
Na succesreeks ‘Insecure’ - met de geweldige Issa Rae in een glansrol - krijgt ook ‘And Just Like That…’ een eigen documentaire. Die blikt niet alleen terug op de geschiedenis en impact van HBO-reeks ‘Sex and the City’ - waar ‘And Just Like That’ uit voortvloeide -, maar laat de kijker eveneens ontdekken hoe die sequel nu precies tot stand kwam. -
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor.