Lies Clerx (midden) met haar eigen kinderen Marie-Lou (11, links), Maurice (9, tweede van rechts) en Jacques (3, rechts)
Volledig scherm
PREMIUM
Lies Clerx (midden) met haar eigen kinderen Marie-Lou (11, links), Maurice (9, tweede van rechts) en Jacques (3, rechts) © Steven Richardson

Psychologe geeft jonge mama’s advies: “Kom zo veel mogelijk los van sociale druk en schuldgevoelens”

Elke week interviewen we een expert over zijn of haar vakgebied. Deze week:  Lies Clerx (38), die als klinisch psycholoog en doctor in de psychologie nieuwe en toekomstige mama’s begeleidt. “Met elk eerste kind wordt een moeder geboren en start een nieuw avontuur”, zegt ze. Een mooie manier om naar het moederschap te kijken dat zo stimulerend en tegelijk slopend kan zijn. Clerx leidt je door het maternaal mijnenveld met haar inzichten als psycholoog en moeder als kompas.

 1. Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Restaurantuitbaters Isabel (39) en Olivier (38) zijn heel vaak aan het werk: “Hard dat we hen soms maar kwartier per dag zien”
  PREMIUM

  Je kinderen goed opvoeden, hoe doe je dat? Restaurant­uit­ba­ters Isabel (39) en Olivier (38) zijn heel vaak aan het werk: “Hard dat we hen soms maar kwartier per dag zien”

  Isabel en Olivier combineren de opvoeding van hun zoontjes Achiel en Jérome met de uitbating van hun restaurant. Dat lukt, met de hulp van babysits, een buitenlandse au pair én een onthaalmoeder die hen elk weekend opneemt in haar gezin. “Als we lang uit beeld geweest zijn, merken we dat aan hun gedrag. Dan moet de ‘vijs’ er weer op.” Pedagoog Pedro De Bruyckere legt ook uit hoe je kinderen die goed studeren gemotiveerd houdt voor school.
 2. Na Sarah Everard: hoe maak je je dochter weerbaar zonder ze angst aan te jagen? “Altijd ‘pas op!’ zeggen is niet gezond voor je kind”
  PREMIUM

  Na Sarah Everard: hoe maak je je dochter weerbaar zonder ze angst aan te jagen? “Altijd ‘pas op!’ zeggen is niet gezond voor je kind”

  De moord op Sarah Everard in Londen maakt het alweer pijnlijk duidelijk: vrouwen zijn in deze wereld niet half zo veilig als zou moeten. Voor moeders met dochters roept het voorval dan ook een extra vraag op. Hoe voed je je dochter weerbaar op, zonder de schrik die je als vrouw voelt op haar over te dragen? Waar ligt de grens tussen alert maken en buitensporige angst aanjagen? Lector orthopedagogie Steven Gielis (AP Hogeschool) en Ilse De Block van de Opvoedingslijn geven advies. “Beknot je de vrijheid van je kroost, dan doe je je kinderen iets tekort.”
 1. Hond bungelt in lucht met halsband aan poort
  Play

  Hond bungelt in lucht met halsband aan poort

 2. André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"
  Play
  Kleine Jongen

  André Hazes spreekt over de gehoorpro­ble­men van zijn vader: "Zijn stem was zo goed maar hij zong vals omdat hij de toon niet hoorde"