Uroloog Piet Hoebe (rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Uroloog Piet Hoebe (rechts). © Getty Images / Kristof Ghyselinck

“Prostaatkanker geeft weinig klachten, die komen er pas als de kanker al ver gevorderd is”: hoe herken je het? 'Topdokter' Piet Hoebeke geeft advies

Alleen mannen hebben zo’n klein orgaantje. Groter dan een walnoot is het niet en de functie ervan is dan ook nog eens beperkt. In normale omstandigheden voelen of merken mannen trouwens niet dat ze een prostaat hebben. “Pas als je er problemen mee krijgt, besef je dat je er één hebt”, zegt Piet Hoebeke, topdokter, uroloog en professor aan het UZ Gent. Opmerkelijk: op erg hoge leeftijd heeft meer dan 80 procent van de mannen een (milde) vorm van prostaatkanker. Hij vertelt hoe je problemen herkent, wat de prognose is en wie het vaakst getroffen wordt.

  1. “Tatoeage als laatste redmiddel”: wat kan je doen tegen anale jeuk? Proctoloog geeft advies
    PREMIUM

    “Tatoeage als laatste redmiddel”: wat kan je doen tegen anale jeuk? Proctoloog geeft advies

    Er zijn van die kwaaltjes waar zelfs de meest breedsprakerige hypochonder het niet graag over heeft. Die je - onterecht - liever niet aankaart bij je huisarts. Waarover dr. Google vaak nutteloze, dure en soms zelfs gevaarlijke raad geeft. Dus zochten wij voor elk van die kwaaltjes een betrouwbare expert die antwoordt op zes pertinente vragen over wat er aan de hand is en wat (niet) helpt. Vandaag belichten we anale jeuk, een aandoening waar minstens 5% van de bevolking last van heeft, en geeft proctoloog dr. Bart Van Geluwe advies. “Zeker niet krabben, dat maakt het erger!”