Kunstenaar Pol Spelmans (hier op zijn tentoonstelling in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark in Mechelen) herstelde van een uitgezaaid melanoom dankzij immuuntherapie, waar prof. Bart Neyns (UZ Brussel) onderzoek naar doet.
Volledig scherm
PREMIUM
Kunstenaar Pol Spelmans (hier op zijn tentoonstelling in het bezoekerscentrum van het Vrijbroekpark in Mechelen) herstelde van een uitgezaaid melanoom dankzij immuuntherapie, waar prof. Bart Neyns (UZ Brussel) onderzoek naar doet. © David Legreve / Thierry Geenen

Pol (71) kreeg immuuntherapie voor uitgezaaid melanoom: “Van de kanker is niets meer te bespeuren”

Kreeg je pakweg tien jaar geleden te horen dat je een uitgezaaid melanoom had, dan was er geen herstel meer mogelijk. Intussen blijkt immuuntherapie een gamechanger voor de agressieve huidkanker: cijfers van de onderzoeksgroep van prof. Bart Neyns (UZ Brussel) geven aan dat bij liefst een kwart van de patiënten de kanker volledig verdwijnt. Kunstenaar Pol Spelmans (71) vertelt over de behandeling: “Het moment waarop ik opnieuw een toekomst had, was magisch.”

 1. “Door de juiste dingen te eten, daalt je kankerrisico tot 50%.” Expert geeft 15 tips om langer jong en gezond te blijven
  PREMIUM

  “Door de juiste dingen te eten, daalt je kankerrisi­co tot 50%.” Expert geeft 15 tips om langer jong en gezond te blijven

  We worden steeds ouder, maar niemand wil z’n laatste dagen slijten in een rusthuis, zo levendig als de sanseveria op het raamkozijn. Prof. Reginald Deschepper onderzocht daarom of we het verouderingsproces kunnen omkeren. Zijn conclusie: absoluut. En kleine dingen, zoals suiker schrappen of meer bloed doneren, hebben een grote impact. Hij vertelt met welke ingrepen we fit blijven en chronische ziektes of kanker kunnen voorkomen. “Krachttraining is echt ideaal voor extra energie.”
 1. Drie soorten huidtumoren en hoe je ze kunt herkennen: “Tumoren voel je niet, waardoor het misschien niet alarmerend lijkt”
  PREMIUM

  Drie soorten huidtumo­ren en hoe je ze kunt herkennen: “Tumoren voel je niet, waardoor het misschien niet alarmerend lijkt”

  Nederlands onderzoek toont aan dat de overlevingskans bij kanker sterk is toegenomen. Al hangt veel af van het type kanker en hoe snel die wordt gedetecteerd. “Alle soorten huidkanker zijn te genezen als je er vroeg genoeg bij bent”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. Hij legt uit hoe je zelf je huidvlekjes kunt controleren en wanneer je best naar de dokter gaat.