Plan je verlofdagen slim in: zo heb je in 2023 meer dan dubbel zoveel vrije dagen op een rij
Anciënniteit en arbeidsduurverkortingsdagen meegerekend, hebben we in België gemiddeld 29 vakantiedagen. Door daar creatief mee om te springen, kun je in 2023 heel wat opeenvolgende dagen thuis zijn. Op die manier geniet je van meer dan dubbel zoveel vrije dagen op rij.
We geven toe dat het even puzzelen is om van 29 vakantiedagen tot 65 vrije dagen te komen. En dat puzzelplezier is er alleen voor wie volgens een vast uurrooster van maandag tot vrijdag werkt en zijn verlof individueel mag inplannen. Vooral dat laatste is niet vanzelfsprekend. Sectoren beslissen vaak over vakantiedagen. Soms ben je verplicht collectief vakantie te nemen, zoals in de bouw. We vertrekken dan ook vanuit het algemene gemiddelde. Sommige mensen hebben extra vrije dagen – zoals 11 juli – die niet iedereen krijgt.
Is er op sectorieel, ondernemings- of werkgeversniveau niets vastgelegd, dan heb je als medewerker vrij spel. Of toch na akkoord van je werkgever en collega’s. Wie de kalender erbij neemt, merkt dat er in 2023 twee data aanleiding geven tot een brugdag: donderdag 18 mei (Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart) en dinsdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart).
Maar met wat schuifwerk kun je nog meer verlengde weekends plannen. Volgend jaar vallen er namelijk ook drie feestdagen op een zaterdag of zondag, een zogenaamde ‘inactiviteitsdag’. Al mag niet iedereen die zomaar opnemen. Ook dat verschilt van sector tot sector en van werkgever tot werkgever. Soms komt zo’n feestdag dan op de eerstvolgende werkdag te staan, soms krijgt die vorm in een collectief vastgelegde verlofdag.
Voor wie met zijn vakantiedagen echt helemaal carte blanche krijgt, maken we een planning op. Door creatief te zijn met verlofdagen en weekends tellen we zo 68 vrije dagen.
• De eerste dag van het nieuwe jaar mogen we vieren op zondag. Dat betekent dat de meesten de dag erop vrij hebben. Strikt gezien ben je dan meteen al 2 dagen op rij thuis in 2023.
• Pasen valt altijd op zondag. Aan paasmaandag 10 april voeg je vier vakantiedagen toe. Door de twee aanpalende weekends kun je je opmaken voor 9 opeenvolgende vrije dagen.
• 1 mei heeft volgend jaar op een maandag plaats. Met het weekend erbij ben je dan 3 dagen op rij thuis.
• Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart valt op donderdag 18 mei. Een extra lang weekend van 4 vrije dagen is mogelijk als je op 19 mei verlof neemt.
• Ook de week daarna kun je een langere periode vrij nemen. Laat pinkstermaandag 28 mei volgen door vier verlofdagen zodat je thuis bent tot en met 4 juni. In totaal ben je dan 9 dagen op rij thuis dankzij twee opeenvolgende weekends.
• De nationale feestdag valt op vrijdag 21 juli. Hier kun je een extra dagje nemen, ofwel op donderdag 20 juli, ofwel op maandag 24 juli. Dan ben je 4 opeenvolgende dagen thuis.
• Op dinsdag 15 augustus staat Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart op de kalender. Dan kun je 9 dagen thuis zijn door vier verlofdagen te nemen op de maandag, woensdag, donderdag en vrijdag dezelfde week.
• Allerheiligen valt op woensdag 1 november. Wie daar vier vakantiedagen (twee ervoor en twee erna) aan koppelt, is 9 dagen thuis. Wapenstilstand op 11 november valt in 2023 op zaterdag. Dat betekent dat velen op maandag 13 november die feestdag mogen opnemen. Wie dus in de week van 6 tot 10 november vier extra vakantiedagen neemt, mag tot en met 13 november thuisblijven: 15 dagen in totaal.
• Als we bovenstaande planning volgen, resten nog zes vakantiedagen. Die kun je opnemen tijdens het kerstverlof. Kerstmis valt op maandag 25 december. Dan kun je in theorie twee dagen vóór Kerstmis en vier dagen erna verlof opnemen. Dat betekent dat je 15 dagen thuis bent, tot en met maandag 1 januari.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
-
PREMIUM
Minder dan 1 op de 5 Vlamingen is écht gelukkig op zijn werk: waar loopt het mis?
Maar weinig Vlamingen zijn écht gelukkig op het werk. Minder dan 1 op de 5, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de UGent. Waar loopt het mis? Wat moeten werkgevers doen om het tij te keren? En wat kunnen we zelf ten goede veranderen? -
PREMIUM
Andy Peelman (39) legt zijn geldzaken bloot: “Toen ik bij de politie werkte, reed ik al met een Maserati rond”
Andy Peelman (37), intussen één van ’s lands bekendste politiemannen, speurt vanaf vanavond mee naar wie er achter de pakken van The Masked Singer schuilen. In onze rubriek Centen en percenten liet hij een tweetal jaar geleden al in zijn portemonnee én zijn ziel kijken. “Zodra het mocht, ben ik als tiener in de horeca beginnen te werken. Mijn mama had het immers niet breed.” -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
PREMIUM
Wanneer kan het netvlies van je oog plots scheuren?
Als je op NPO1 de avonturen van Erik Van Looy in de Nederlandse versie van ‘De Slimste Mens’ volgt – hij is er geen quizmaster, wél deelnemer – , zal je het gemerkt hebben: in zijn tweede aflevering droeg hij een ooglapje. De reden van het ongemak? Erik moest onder het mes omdat het netvlies van zijn oog gescheurd was. Hoe kan dat gebeuren en hoe behandel je dat? Dr. Joachim Van Calster, oogarts in het UZ Leuven, geeft meer uitleg: “Bijziendheid is een belangrijke factor die het risico op netvliesloslating verhoogt.”