“Als iemand je dan zegt dat je wat meer moet chillen, zal het vaak averechts uitdraaien”, zegt professor in de psychologie Filip Raes.
Volledig scherm
PREMIUM
“Als iemand je dan zegt dat je wat meer moet chillen, zal het vaak averechts uitdraaien”, zegt professor in de psychologie Filip Raes. © Steven Richardson

“Piekeren zorgt voor stress die je op den duur volledig uitput”: psycholoog legt uit hoe je het onder controle krijgt

Met de oorlog, de inflatie, de energieprijzen hebben piekeraars tegenwoordig stof genoeg. “Piekeren is niet prettig en stoppen is onmogelijk”, zegt professor in de psychologie Filip Raes. “Maar je kan er wel anders en beter mee leren omgaan.” 

 1. Kan je karakter nog veranderen op latere leeftijd? "Het Dolce Vita-effect maakt je stabieler en meer ontspannen”
  PREMIUM

  Kan je karakter nog veranderen op latere leeftijd? "Het Dolce Vi­ta-ef­fect maakt je stabieler en meer ontspannen”

  Hoe ouder je wordt, hoe meer je karakter zogezegd in steen gebeiteld is. Maar dat klopt niet. “Je karaktertrekken veranderen je hele leven lang”, zegt prof. Wiebke Bleidorn, en die veranderingen heb je deels zelf in de hand. Twee deskundigen leggen uit hoe je je karakter kneedt naar wens en hoe je emotioneel stabieler wordt voor meer geluk. “Wil je extraverter worden, dan is ‘hallo’ zeggen tegen de kassière genoeg om van persoonlijkheid te veranderen.”
 1. Stress tijdens je zwangerschap? Het heeft impact op je baby: “Meer kans op gedragsproblemen en angsten”
  PREMIUM

  Stress tijdens je zwanger­schap? Het heeft impact op je baby: “Meer kans op gedragspro­ble­men en angsten”

  Dat wat je eet en drinkt tijdens je zwangerschap impact heeft op de gezondheid van je baby, weet iedereen. Maar dat stress in die negen maanden niet alleen impact op de moeder heeft, maar ook op de mentale gezondheid van het kindje, is minder bekend. Het goede nieuws: als moeder kun je meer emotionele balans nastreven tijdens je zwangerschap en erna. Experts leggen uit hoe. “Het is goed dat je als ouder weet hoe gevoelig een foetus is.”
 2. Deze 10 vragen worden het vaakst gesteld op een sollicitatiegesprek
  Jobat

  Deze 10 vragen worden het vaakst gesteld op een sollicita­tie­ge­sprek

  Kreeg je een positieve reactie op je sollicitatiebrief? Proficiat, dan mag je je weldra aan de sollicitatietafel neervleien. Om ook deze fase van de slag om een nieuwe job tot een goed einde te brengen, is een grondige voorbereiding een must. Aangezien recruiters meestal dezelfde informatie willen losweken, kan je op voorhand al straffe antwoorden bedenken op een aantal terugkerende vragen. Jobat.be lijst tien vaak gehoorde sollicitatievragen op en geeft tips voor een gepast antwoord.